Victor Rotariu
269 vizualizări 9 mar 2011

La doar o zi după ce Petrom a majorat preţul celor mai vândute sortimente de carburanţi cu câte nouă bani pe litru compania Rompetrol a scumpit şi ea benzina şi motorina cu până la nouă bani pe litru. După majorarea cu 9 bani, cea mai ieftină benzină ( EFIX Benzină 95) are un preţ de referinţă de 5,3 lei/litru, iar cea mai scumpă (Benzina ALTO) - 5,97 lei/litru. În acelaşi timp, litrul de motorină EFIX Diesel - cel mai ieftin produs - s-a scumpit cu 6 bani, ajungând până la 5,32 lei. Cel mai mult costă motorina Diesel ALTO - 5,64 lei/litru, după majorarea cu 9 bani.
Compania, deţinută de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a făcut acest anunţ miercuri dimineaţă. La doar câteva ore după anunţ, întrebat ce părere are despre valul de scumpiri de pe piaţa carburanţilor, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a răspuns că acestea sunt nejustificate şi că producătorii aveau planificate deja aceste majorări. "Este un lucru rău că se majorează preţurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred că producătorii aveau în plan majorarea preţurilor", a declarat şeful Finanţelor. El a precizat că "aceste majorări vin şi din cauza modului de privatizare, pentru că privatizarea s-a făcut incorect, după cum a declarat şi domnul premier Emil Boc".
În ceea ce priveşte măsurile efective pe care le poate lua statul pentru a stopa, eventual, valul de scumpiri, Ialomiţianu susţine că singurele pârghii ale Guvernului în ceea ce priveşte piaţa carburanţilor sunt organele de control, politica de preţuri fiind liberă. "Cer ANAF şi Consiliului Concurenţei să îşi continue verificările pentru că aceste preţuri sunt majorate în mod nejustificat. Să vedem dacă nu sunt şi unele încălcări ale legii", a precizat ministrul.
Una dintre concluziile prezentate de Fisc Guvernului la câteva zile după pornirea investigaţiei a fost şi că majorările par hotărâte de comun acord între benzinari, pentru că sunt făcute aproape în acelaşi timp şi cu aceeaşi sumă, conform Mediafax.În 2011 doar Polonia a avut scumpiri mai mari decât România

De la începutul anului până la finele lui februarie preţul benzinei, fără taxe, a crescut cu 1,8% în România, aceasta fiind cea mai mică apreciere de preţ din regiune, cu excepţia Poloniei. În Ungaria s-a scumpit în acelaşi interval cu 4,8%, în Bulgaria cu 8%, în Cehia cu 3,1% iar în Grecia cu 5,7%, conform celor mai recente date ale Eurostat. Preţurile luate în calcul sunt exprimate în euro, pentru sortimentul de benzină Euro-Super 95 şi nu conţin taxe.


În ceea ce priveşte preţul propriu-zis al litrului de benzină, exprimat în moneda unică europeană, cel din România, de 59,4 eurocenţi pe litru, este mai mare cu doi eurocenţi decât cel din Polonia sau Marea Britanie, cu un cent mai mare decât cel din Austria dar cu un cent şi jumătate mai mic decât cel practicat în Bulgaria (59,4 eurocenţi) şi aproape patru cenţi sub cel din Ungaria (62,9 eurocenţi).
Situaţia privind scumpirea benzinei în România, luând în calcul preţul fără taxe, pentru a evita diferenţele datorate diversităţii de niveluri de taxe, este cu totul alta când vine vorba despre evoluţia preţului la pompă începând din 2009 până la începutul acestei luni. În timp ce în România benzina la pompă, fără taxe, s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenţi, în celelalte state din regiune, cu excepţia Cehiei, majorările au fost sub acest nivel. Astfel, în Bulgaria benzina s-a scumpit în acest interval cu 109%, de la 29,6 la 61,9 eurocenţi, în Polonia cu 121%, în Ungaria cu 111%. În Grecia, Italia şi Austria, majorările în ultimii doi ani au fost de sub 100%, respectiv 94,8%, 90,6% şi 96,2%.

Citește și: