Loredana VOICULESCU
2200 vizualizări 8 ian 2014

DNA a deschis o anchetă vizând posibile fraude în cazul CFR SA (Infrastructură) şi Tarom, după ce Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a finalizat la sfârşitul anului trecut anchetele la cele două companii, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

"Dosarele sunt în lucru pe masa procurorilor DNA. Peste 1.000 de vagoane ale CFR SA nu au putut fi identificate fizic la momentul controlului. O parte din ele există în hârtii. Corpul de Control a cerut Consiliului de Adminsitraţie (al CFR SA) să stabileasă unde sunt aceste vagoane şi să stabilească persoanele care au produs prejudiciul. Vrem să recuperăm prejudiciul", a declarat Ramona Mănescu, fără să precizeze valoarea estimată a pagubelor.

Mănescu a estimat că la sfârşitul acestei luni va fi gata raportul Curţii de Control făcut la CFR şi care va stabili valoarea prejudiciului în urma neregulilor de la CFR. Ea şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu activitatea actualului director al CFR SA (George Micu n.n.).

"Consiliul de Administraţie (al CFR SA) este mulţumit de directorul general. Eu sunt foarte nemulţumită de directorul general şi de Consiliul de Administraţie", a spus Mănescu, într-o intervenţie telefonică la o televiziune de ştiri. Întrebată de ce nu ia măsuri, ministrul Transporturilor a precizat că legea o obligă în astfel de cazuri să urmeze anumite proceduri. "Sper să nu mai dureze mult. Fiecare zi înseamnă pierderi pentru companie", a adăugat ministrul Transporturilor.

Bonusuri nelegale pentru membrii fostului CA al Tarom

În cazul Tarom, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a descoperit, printre altele, că membrii fostului Consiliu de Administraţie al Tarom, schimbat anul trecut, au încasat bonusuri ilegale. 

"La Tarom este vorba de nerespectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, infracţiuni de abuz în serviciu, atribuirea către membrii CA a unor bonusuri nelegale. Aceasta s-a întâmplat în cazul vechiului Consiliu de Administraţie al Tarom, acela care a fost schimbat. Este vorba de prejudicii. Nu atât de mari ca la CFR SA. Am sesizat instituţiile abilitate", a explicat ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

În noiembrie anul trecut Ministerul Transporturilor a revocat Consiliul de Administraţie al Tarom, din care făceau parte bancherul Dan Pascariu (preşedintele consiliului), fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage. Anterior, Nicolae Demetriade, unul dintre reprezentanţii CA-ului Tarom şi director executiv, îşi dăduse demisia.

După instituirea managementului privat la Tarom, în noiembrie 2012, la vârful conducerii au existat tensiuni şi neînţelegeri între consiliul de administraţie şi directorul general.

 

Citește și: