Alina Botezatu
Gabriel Pecheanu
485 vizualizări 14 dec 2018

În acelaşi timp, ANSVSA a anunţat 444 de cazuri la mistreţi, iar, în total, au fost sacrificaţi 364.044 de porci afectaţi de boală.

Numărul localităţilor în care evolua PPA ajunsese la 295, pe 7 decembrie, cu un număr de 1.131 focare (dintre care 18 în exploataţii comerciale) şi 381 de cazuri la mistreţi, iar, în total, fuseseră eliminaţi 362.648 de porci afectaţi de boală.

Datorită aplicării eficiente a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la această dată 12 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemena, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea pe 14 septembrie 2018.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel

- Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 19 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Bihor – 47 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Tulcea – 571 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 94 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Brăila – 22 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi;

- Judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi;

CIFRELE PESTEI PORCINE

- Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;

- Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 26 de cazuri la mistreţ;

- Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

- Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 12 cazuri la mistreţ;

- Judeţul Teleorman – 8 focare în gospodăria populaţiei şi 236 cazuri la mistreţi;

- Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei;

- Judeţul Olt – 5 focare în gospodăria populaţiei şi 2 cazuri la misteţi.

Până la această dată, 8.411 proprietari au fost despăgubiţi, valoarea totală a plăţilor fiind de 236,54 milioane de lei.

Situaţia plăţilor despăgubirilor se prezintă astfel:

- Judeţul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru 22 de exploataţii din cele 22 de exploataţii afectate în valoare de 63.260 de lei;

- Judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru 211 exploataţii dintr-un total de 230 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei;

- Judeţul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.170 de exploataţii în valoare de 45,8 milioane de lei;

- Judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 3.205 de exploataţii dintr-un total de 3.208 exploataţii în valoare de 166,79 de milioane de lei;

- Judeţul Constanţa – au fost plătite despăgubiri pentru 847 de exploataţii dintr-un total de 849 de exploataţii în valoare de 3,77 milioane de lei;

- Judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6,53 milioane de lei;

- Judeţul Galaţi – au fost plătite toate cele 83 de exploataţii în valoare de 248.000 de lei; Judeţul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 7 exploataţii afectate în valoare de 71.640 de lei;

CIFRELE PESTEI PORCINE

- Judeţul Călăraşi – au fost plătite despăgubiri pentru 309 exploataţii dintr-un total de 312 exploataţii în valoare de 11 milioane de lei;

- Judeţul Teleorman – au fost plătite despăgubiri pentru 9 exploataţii dintr-un total de 10 exploataţii în valoare de 38.670 de lei;

- Judeţul Vrancea - au fost plătite despăgubiri pentru singura exploataţie afectată în valoare de 7.000 de lei;

- Judeţul Giurgiu - au fost plătite despăgubiri pentru 115 de exploataţii dintr-un total de 116 exploataţii în valoare de 1.088.010 de lei;

- Judeţul Dolj – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 20 de exploataţii afectate în valoare de 74.000 de lei;

- Judeţul Buzău - au fost plătite despăgubiri pentru cele 2 de exploataţii în valoare de 3.300 de lei;

- Judeţul Argeş - a fost plătită despăgubirea pentru singura exploataţie în valoare de 2.000 de lei;

- Judeţul Olt – au fost plătite despăgubiri pentru 23 de exploataţii dintr-un total de 121 de exploataţii afectate în valoare de 28.370 de lei.

Avertismentul ANSVSA

Autoritatea Sanitar-Veterinară avertizează că, având în vedere focarele de pestă porcină din România, nu pot fi transportate către alte state carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne.
 
Totodată, este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne (porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.
 
ANSVSA avertizează că produsele alimentare, inclusiv carnea şi produsele din carne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în condiţii corespunzătoare de igienă şi de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea şi siguranţa acestora şi implicit pentru a proteja sănătatea publică.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

CIFRELE PESTEI PORCINE

28 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară

Plenul Parlamentului European a votat, miercuri, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019, care conţine şi alocarea a 28 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară din România şi din celelalte state membre ale UE.

„Am votat astăzi, în plenul Parlamentului European, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Forma finală a bugetului cuprinde şi 28 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană şi gripa aviară, fonduri alocate în urma amendamentelor depuse de mine la proiectul iniţial de buget. Având în vedere că 80% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României, aceşti bani vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiţi”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Mureşan apreciază alocarea acestor bani ”o victorie cu atât mai mare cu cât, până la finalul negocierilor, Guvernul României nu trimisese documentaţia necesară pentru ca România să beneficieze de fonduri europene din această linie bugetară pentru PPA în Bugetul UE 2019”.

”Aşadar, a trebuit să conving mai întâi colegii din Parlamentul European, apoi Consiliul UE şi Comisia Europeană că România are nevoie de aceşti bani fără a exista o cerere oficială din partea autorităţilor de la Bucureşti. Dacă această cerere ar fi fost depusă în timp util, cel mai probabil suma obţinută pentru despăgubirea fermierilor români din Bugetul UE 2019 ar fi fost mult mai mare. Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a votat în luna septembrie inclusiv reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor către o a doua linie bugetară din care vor fi sprijiniţi fermierii afectaţi de pestă. Din fericire, această tăiere a fost eliminată din forma finală de buget”, a conchis eurodeputatul.

Totuşi, premierul spune că România va primi de la CE peste 34 milioane euro

Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri, la începtul şedinţei de Guvern, că România va primi de la CE peste 34 de milioane de euro pentru combaterea pestei porcine africane.

CIFRELE PESTEI PORCINE

„O veste bună, venită chiar în această dimineaţă (vineri-n.r.) de la Comisia Europeană este legată de ajutoarele privind combaterea pestei porcine. Astfel, României i se acordă un grad în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând 75% din costurile eligibile pe care ţara noastră le-a angajat pentru măsurile de urgenţă pentru combaterea pestei porcine africane”, a afirmat Viorica Dăncilă.

ANSVSA desfăşoară controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), potrivit unui comunicat transmis luni.

„Începând cu data de 30.11.2018 şi până în data de 07.01.2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va desfăşura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA)”, se detaliază în comunicatul de presă.

Foto: Hepta

Citește și: