Alexandra PELE
4082 vizualizări 15 dec 2013

Anul viitor se vor termina lucrările de reabilitare a tronsoanelor de cale ferată Sighişoara – Simeria şi Radna – Curtici, având o lungime totală de 204 km. În urma modernizărilor, un tren de marfă va putea atinge viteze de 140 de km/oră, iar un tren de cătători de 160 de km/oră, promite ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, invitata specială a emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV şi pe voyo.ro.

"În momentul de faţă, trenurile de marfă, cel puţin, circulă cu puţin peste 40 de kilometri la oră. Reabilitare înseamnă ca în urma acestor intervenţii, trenurile de marfă să circule cu 120 de kilometri la oră şi trenurile de călători cu 160 de kilometri la oră", a declarat Mănescu, adăugând că CFR Călători nu ar avea de ce să majoreze biletelele deoarece aceste investiţii s-au făcut din fonduri europene.

Întrebată dacă în acest moment, există în România un tren de călători care să circule cu această viteză, Mănescu a spus "nu ştiu".

Furturile de la calea ferată, reduse cu 50%

Ministrul a arătat însă că furturile de la calea ferată, unul dintre cele mai importante motive pentru întârzierile trenurilor, au fost reduse în ultimul an.

"S-au rezolvat. Vreau să vă spun că, cel puţin faţă de 2012, s-au redus cu 50% aceste incidente, pentru că s-a intervenit cu poliţia, cu jandarmii", a declarat Mănescu, adăugând că a mers cu trenul de la Bucureşti la Constanţa şi a făcut în jur de două ore şi 20 de minute.

În opinia sa, cea mai bună soluţie pentru reducerea furturilor este verificarea centrelor de colectare a fierului vechi.

"Cred că cea mai bună soluţie ar fi ca centrele acelea de colectare, companiile care colectează fier vechi şi-l vând mai apoi, până la urmă acele centre ar trebui să fie sancţionate dacă primesc componente de cale ferată".

Pagubele produse de hoţii de fier vechi la CFR se ridică, din 2011 până în luna aprilie 2013, la aproape 21 de milioane de euro. Pentru a preveni aceste furturi, compania a înlocuit unele piese din cupru, de la liniile de telecomunicaţii, cu piese din fibră optică, a început să depoziteze materialele aferente căii în locuri păzite, au iluminat zone predispuse la furt. Totodată, au fost dispuse operaţiuni de verificare a centrelor de colectare de fier vechi.

Citește și: