Gandul.info
Cristina ANDREI
4359 vizualizări 19 mar 2018

„OTP Bank Plc. („OTP Bank”) informează piaţa de capital că Banca Naţională a României a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România S.A a pachetului de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99.28% şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG. Managementul analizează aspectele juridice ale scrisorii remise de către autoritatea de supraveghere, termenul limită de contestare a deciziei fiind 29 martie 2018", au transmis reprezentanţii OTP, printr-un comunicat de presă. 

Aceştia au precizat că, indiferent de rezultatul final, îşi vor dori în continuarea să-şi întărească prezenţa pe piaţa din România şi că vor continua achiziţiile în toată zona Europei Centrale şi de Est. 

Reacţia vine după ce săptămâna trecută, într-un fapt fără precedent, BNR a anunţat că se opune intenţiei grupului ungar OTP de a achiziţiona Banca Românească, divizia din România a grupului National Bank of Greece. 

„Banca Naţională a României informează că în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr 6/2008 privind începerea activităţii şi modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, se opune intenţiei OTP Bank România SA de a achiziţiona o participaţie calificată directă (în proporţie de 99,28%), respectiv intenţiei OTP Bank Nyrt. de a achiziţiona o participaţie calificată indirectă (în proporţie de 99,28%), din capitalul social şi drepturile de vot ale Băncii Româneşti SA Membră a Grupului National Bank of Greece”, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

„Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 52 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, informaţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării şi supravegherii prudenţiale a instituţiilor de credit sunt considerate secret profesional şi implică respectarea obligaţiei corelative de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege”, menţionează BNR.

Citește și: