Emil Popescu
71 vizualizări 31 ian 2012

AOAR propune Guvernului înfiinţarea unei bănci specializate în finanţarea activităţilor de producţie şi capitalizarea acesteia cu 200-300 milioane de euro, din privatizări, stimularea angajării tinerilor în microîntreprinderi şi folosirea resurselor regenerabile pentru încălzirea clădirilor publice.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) arată, într-un comunicat, că România are resurse pentru a înregistra o creştere economică de circa 2%, dacă Guvernul va înţelege că, dincolo de acordurile cu FMI şi CE, administraţia centrală şi cea locală sunt direct răspunzătoare pentru aplicarea proiectelor ajunse în faza de realizare, indiferent de sursa lor de finanţare, asociaţia propunând totodată autorităţilor o serie de măsuri economice.

"Cel mai important test va fi cel legat de responsabilizarea reală şi transparentă a administraţiei centrale şi locale, inclusiv Autorităţi de Management şi Organisme Intermediare, faţă de realizarea tuturor proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, alocate României din Bugetul UE 2007-2013. Prioritatea absolută trebuie să fie acordată programelor operaţionale de mediu, infrastructură, competitivitate, dezvoltare regională şi dezvoltare rurală", se precizează în comunicat.

AOAR cere promovarea realistă şi atractivă pentru investitori a proiectelor de partenariat public-privat, din energie, irigaţii şi infrastructură rutieră.

"Cerem prezentarea periodică, publică, a stadiului, progreselor realizate în operaţionalizarea acestor proiecte importante pentru economia României, sursă de mobilizare a mediului de afaceri românesc. Cerem prezentarea de către fiecare Consiliu Judeţean a minim 5 proiecte, având prioritate regională, proiecte care se doresc a fi realizate în partenariat public-privat. Pentru realizarea acestor proiecte cu celeritate propunem ca noile locuri de muncă create la nivel judeţean să constituie o sursă de finanţare a bugetelor locale, taxele şi impozitele urmând a fi făcute direct venituri la bugetul local. Măsura poate fi aplicată pe o durată de 2-3 ani sau pe toată durata de execuţie a proiectului", spun oamenii de afaceri.

Altă propunere vizează stimularea angajării tinerilor în vârstă de până la 25 ani în microîntreprinderi, prin exonerarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente salariului acestora până la nivelul de 1.000 lei.

În plus, asociaţia vrea înfiinţarea Băncii Industriei, în termen de trei luni, având la bază experienţa acumulată de Fondul Român pentru Garantarea IMM-urilor.

Banca ar urma să fie capitalizată cu cel puţin 200-300 milioane euro, din venituri obţinute prin prizatizările trecute şi cele care vor avea loc, şi să finanţeze exclusiv activităţi de producţie.

De asemenea, AOAR susţine pregătirea şi derularea intensivă şi transparentă a proiectelor de reabilitare termică a clădirilor, precum şi lansarea urgentă a program care să asigure încălzirea pe bază de resurse regenerabile a cel puţin 1.000 de instituţii publice - grădiniţe, scoli, spitale, primării, oferind administraţiilor locale garanţii guvernamentale pentru o astfel de investiţie.

AOAR doreşte şi un program naţional de investiţii "Prima Seră", prin care să fie acordate garanţii guvernamentale în domeniul serelor.

"România deţine în continuare consistente resurse economice, de forţă de muncă, insuficient mobilizate şi stimulate pentru a contribui la asigurarea unei creşteri economice durabile. Ajustările bugetare, deşi necesare, chiar realizate voluntarist şi slab pregătite, trebuie să fie urmate de măsuri ample de favorizare a creării de locuri de muncă, cât mai bine calificate, şi de dezvoltare a mediului de afaceri", mai arată asociaţia.

Organizaţia încheie apreciind că ţările care care nu iau măsuri de creştere economică, mulţumindu-se cu ajustări de cheltuieli, vor fi penalizate de criză dur şi pe o durată mare de timp.

 

Citește și: