Loredana VOICULESCU
4459 vizualizări 7 oct 2015

Din iunie 2003 până în prezent tariful pentru apă potabilă prestat de Apa Nova Bucureşti a crescut de 6,5 ori, de la 8.800 lei vechi pe metrul cub, tarif nedenominat, echivalentul a 0,88 lei, până la 5,75 lei pe metrul cub de apă, cu TVA inclus.

Potrivit site-ului Apa Nova, cea mai recentă majorare a tarifului pentru apă potabilă şi canalizare a fost operată de la 1 ianuarie anul acesta.

În tariful pentru apă potabilă şi pentru canalizare sunt incluse captarea şi tratarea apei brute, transportul, pomparea şi distribuţia apei potabile, colectarea şi transportul  şi epurarea parţială a apelor uzate şi a celor meteorice, potrivit Apa Nova.

Din cele 30 de majorări de tarife, nu mai puţin de 14 au fost “ajustări tarifare extraordinare”.

Ce sunt ajustările extraordinare? Potrivit contractului de concesiune şi actelor adiţionale de modificare a acestuia, ajustările tarifare extraordinare au ca scop "refacerea balanţei financiare" a companiei Apa Nova care a fost sau ar putea fi "afectată în mod semnificativ de unele evenimente extraordinare (…) precum schimbări de standard de mediu/sănătate în calitatea apei sau a efluentului care au ca urmare o creştere sau o descreştere a costurilor, costuri suplimentare semnificative, impactul scăderii volumelor de apă potabilă vândute clienţilor faţă de volumul de referinţă asupra capacităţii concesionarului de finanţare a investiţiilor".

Lista majorărilor de tarife pentru Apa Nova Bucureşti, avizate de ANRSC:

 

La acestea se adaugă şi majorarea de tarife din decembrie 2014, care a stabilit tarifele care se aplică din ianuarie anul acesta.

Reprezentanţii ANRSC spuneau, într-un răspuns transmis gândul anul trecut, că "avizarea ajustărilor tarifare extraordinare de către ANRSC se bazează în exclusivitate pe analiza şi concluziile – recomandările incluse în raportul comisiei de experţi".

ANRSC mai menţiona că tariful la apă include şi o parte a investiţiilor realizate pentru activitatea de canalizare, respectiv punerea în funcţiune a staţiei de epurare a apelor uzate Glina, "tariful de canalizare fiind astfel subdiminuat". Într-un comunicat din septembrie al Apa Nova, campania afirma că preţurile pe care le practică se află la jumătatea clasamentului tarifelor practicate de cei mai mari 33 de operatori de apă şi canal din România.

Potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, şi Costin Berevoianu, fost şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar şi fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obţinând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituţiile publice, avize, autorizaţii şi hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Procurorii DNA Ploieşti au ridicat în 24 septembrie documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, fost şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Apa Nova Bucureşti ar fi încheiat contract cu o firmă pentru monitorizarea angajaţilor, inducându-le o stare de teamă pentru a nu deconspira activitatea ilicită, spun anchetatorii, instanţa motivând că martorii nu au dat informaţii suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariaţii să fie timoraţi.

Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat foşti lucrători ai serviciilor secrete pentru a-şi monitoriza angajaţii, în caz că aceştia ar fi vorbit despre ilegalităţile care aveau loc în companie. Mai mult, arată acum motivarea judecătorilor care au respins cererea DNA de arestare preventivă a inculpaţilor, Apa Nova angajase şi o firmă de pază şi protecţie în acest scop, care aparţinea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

 

Citește și: