33 vizualizări 2 feb 2010

Locuitorii marilor oraşe se bucură acum de cele mai mari ieftiniri ale apartamentelor, după un an în care piaţa imobiliară s-a prăbuşit în toată ţara. Cine vrea să-şi cumpere în 2010 o locuinţă poate să-şi mai amâne planurile de investiţii pentru lunile următoare, recomandă specialiştii, pentru că mai e loc de scăderi în continuare.

Bucureştenii cu planuri de achiziţii imobiliare au de ce să fie mulţumiţi: metrul pătrat - calculat ca medie pentru apartamentele vechi şi noi - costă 1.322 euro, cu 22% mai puţin faţă de ianuarie 2009, reiese dintr-un studiu realizat de portalul specializat imobiliare.ro. Sunt însă şi scăderi peste această medie, cum s-a întâmplat în cazul apartamentelor noi cu una şi două camere, care au pierdut în jur de 30% din preţ în ultimele 12 luni. Un calcul simplu arată că o garsonieră dintr-un complex rezidenţial modern pe care dezvoltatorul o vindea cu 1.952 euro/mp în ianuarie 2009 poate fi cumpărată acum cu 1.377 euro/mp. Şi apartamentele vechi s-au ieftinit cu 23,5%, până la un preţ mediu de 1.188 euro/mp.

"Cele mai mari preţuri la locuinţe au fost până acum în Bucureşti, de aceea acum avem şi asemenea scăderi. Acum preţurile au ajuns la nivelul din 2007", a declarat pentru Gândul Antonio Zărnescu, directorul companiei Adviser Management Solutions.

Ieftinire record la garsonierele din Constanţa

Nu numai locuitorii Capitalei pot să cumpere acum apartamente mai ieftine. Şi la Braşov, preţul mediu cerut are o valoare de 944 euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, cu 22,4% mai puţin decât acum un an.

În ultima lună, însă, garsonierele construite înainte de 1990 s-au scumpit cu 1,4% faţă de decembrie 2009, în timp ce locuinţele cu patru camere s-au ieftinit cu 2,9%. "Cererea se îndreaptă în continuare către apartamentele mici, care au în continuare cel mai mare preţ pe metru pătrat", explică realizatorii analizei. Cumpărătorii sunt mai puţin interesaţi că dau cu o sută de euro mai mult pe fiecare metru pătrat de garsonieră, fiind mai degrabă preocupaţi de costurile de întreţinere.

În schimb, la Cluj-Napoca s-au înregistrat cele mai mici ieftiniri în ultimul an. Apartamentele vechi cu trei camere costă cu doar 9,9% mai puţin faţă de ianuarie 2009, în timp ce la Constanţa, reducerea este de 20,4%. Tot în oraşul de la malul mării au avut loc şi cele mai mari scăderi de preţuri la garsonierele vechi: -26,7% faţă de ianuarie 2009, până la un preţ de 1.047 euro/mp.

Cumpărătorii anului 2010 ştiu ce vor

Însă reduceri de preţuri vor mai fi, chiar dacă mai mici decât în 2009, anticipează Zărnescu, iar cumpărătorii vor avea de unde alege. "În 2010 vor cumpăra apartamente numai cei care au nevoie cu adevărat de o casă, pentru a se muta în ea, şi nu pentru a face o investiţie", explică Zărnescu. El este de părere că în aceste condiţii, oamenii se vor îndrepta cu precădere către apartamentele noi, bine poziţionate şi de calitate, mai ales că oferta este variată.

Cu o cerere mai mare, este de aşteptat ca locuinţele noi să se ieftinească mai puţin decât cele vechi, adaugă Zărnescu.

Citește și: