Iulian Anghel
1196 vizualizări 15 aug 2018

”Săptămâna viitoare vom aproba în Guvern hotărârea pentru derularea achiziţiilor sistemului de instalaţii mobile de lansare de rachete anti-navă, bateriile de coastă care vor întregi amprenta de securitate navală a ţării noastre. Toate aceste programe pornesc de la dorinţa de a întări capacitatea de reacţie imediată a forţelor navale, de a consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră”, a anunţat ministrul Apărării, citat de Mediafax.

În primele şapte luni din an, Armata a cheltuit 2,5 miliarde de lei pentru achiziţia de tehnică militară şi mai poate plăti alte 4,3 miliarde de lei, până la final de an. Bugetul MApN pentru achiziţii este, anul acesta, de 6,8 miliarde de lei, dar ministerul de resort poate semna contracte de până la 10,8 miliarde de lei, potrivit bugetului instituţiei, aprobat de Parlament.

Armata a început un program puternic de înzestrare care se va derula pe zece ani şi care înseamnă achiziţii totale de tehnică militară de peste 10 miliarde de euro. Este cel mai puternic şi mai susţinut financiar program de înzestrare a Armatei, de după revoluţie.

Bugetul MApN a fost dublat în România după venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a ameninţat că ţările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare ar putea să nu mai beneficieze de sprijin american, în caz de pericol.

Anul acesta, bugetul MApN este, pe ”credite bugetare” (bani ce există în buget), de 18,2 miliarde de lei, în vreme ce bugetul ”creditelor de angajament” (volumul cheltuielilor ce pot fi angajate) este de 22,5 mliarde de lei. Din aceşti bani, cinci miliarde de lei merg spre salarii şi 3,5 miliarde spre pensiile militare (plătite din bugetul MApN). Pentru achiziţia de armament, Ministerul are la dispoziţie 6,8 miliarde de lei, bani prevăzuţi în buget, dar poate încheia contracte de până la 10,8 miliarde de lei.

În primele şapte luni, Ministerul a achiziţionat tehnică militară de 2,5 miliarde de lei, potrivit execţiei bugetare a ministerului. Prin urmare, mai are încă 4,3 miliarde de lei pentru achiziţii, dar poate încheia contracte de achiziţii de până la 8,3 miliarde de lei.

Anul trecut, Armata a cheltuit pentru tehnică militară peste 6 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru achiziţia sistemului de rachete sol-aer, Patriot (3 mld. lei) şi pentru programul de achiziţie de avioane multirol (1,4 mld. lei).

În iulie 2018, Ministerul Apărării a anunţat că va cumpăra la licitaţie, în acest an, 3.200 de platforme de transport pentru care este dispus să plătească 3,4 mld. lei.

 

Citește și: