Silviu Bănilă
1897 vizualizări 23 oct 2014
Norges Bank, banca centrală a Norvegiei, a demarat un concurs pentru a extrage cele mai bune design-uri pentru bancnotele pe care le va folosi începând cu anul 2017, informează CNN.

Dincolo de aspectul special, bancnota norvegiană oferă un nivel ridicat de siguranţă împotriva tentativelor de falsificare. Potrivit lui Thomas Hockenhull, curatorul Modern Money Collection, din cadrul British Museum, arta nu poate ţine loc siguranţei şi băncile au nevoie de o soluţie avansată de scanare şi imprimare.

Bank of Canada a lansat în anii recenţi mai multe bancnote securizate. Funcţiile holografice şi de transparenţă sunt acompaniate de o caligrafie de ultimă generaţie, aproape imposibil de copiat.

Există şi alte ţări care folosesc bancnote foarte securizate, printre care Guatemala, Australia, Nicaragua, Chile şi Malaezia.

Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie se află însă pe primele locuri în topul ţărilor care folosesc bancnote de hârtie cu elemente multiple de siguranţă.

Noua bancnotă de 50 de lire sterline a britanicilor conţine elemente metalice inserate în hârtie şi numărul „50”, care apare în nuanţe roşii şi verzi sub lumina ultravioletă.

Cea mai nouă bancnotă de 100 de dolari are un simbol imprimat 3D, alături de chipul lui Benjamin Franklin. Falsificarea este aproape imposibilă, susţin oficialii Rezervei Federale.
 
 
 

Citește și: