Alexandra PELE
7623 vizualizări 1 aug 2013

Şomajul din România a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, în condiţiile în care numărul de salariaţi din economie, atât cei plătitori de taxe şi impozite cât şi cei care lucrează "la negru", este similar cu cel înregistrat la începutul anului 2004, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totodată, specialiştii în recrutare spun că mediul privat nu are resurse pentru a finanţa investiţii majore care să ducă implicit şi la creşterea numărului de noi locuri de muncă.

În acest context, Guvernul susţine că în ultimul an s-au creat 100.000 de noi locuri de muncă, însă datele Statisticii arată că o mare parte dintre acestea sunt în realitate locurile de muncă din economia subterană care au început să fie fiscalizate după perioada de criză în care tendinţa era una opusă.

Mai mult, reprezentanţii Executivului susţin că rata record a şomajului, de 7,6%, calculată de INS, nu este cea reală, dar şi că numărul persoanelor fără locuri de muncă a crescut în urma rezultatelor de la Bacalaureat.

"Creşterea (ratei şomajului n.r.) este foarte mică. S-a păstrat în marja cifrei de 7%", a declarat pentru gândul Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Numărul şomerilor a ajuns la finele lunii trecute la circa 736.000 de persoane, în creştere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând cel mai ridicat nivel din 2010 şi până în prezent.

Câmpeanu argumentează că cifra reală nu este atât de mare, dar şi că evoluţia este una naturală pentru această perioadă a anului, având în vedere că o parte dintre absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat au ales să-şi depună actele de şomaj.

"Această evoluţie (a ratei şomajului calculată de INS n.r.) a fost stabilită pe baza unor anchete care se desfăşoară în teritoriu, în funcţie de cum declară cei chestionaţi. În acelaşi timp, este normal ca la această oră şi probabil şi luna viitoare să vedem o creştere a ratei şomajului deoarece intră în sistem indemnizaţiile tinerilor absolvenţi care nu şi-au luat Bac-ul sau care nu şi-au continuat studiile", ne-a explicat ministrul Muncii.

Evoluţia numărului de salariaţi din economie în ultimii şase ani

Câţi şomeri "cu acte în regulă" avem

Numărul şomerilor "cu acte în regulă", respectiv al celor care s-au înregistrat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), a ajuns la finele lunii iunie la peste 438.000 de persoane. Dintre ei, doar 31,7% beneficiază de indemnizaţie de şomaj, reiese din datele ANOFM.

Specialiştii din domeniul resurselor umane susţin că piaţa forţei de muncă "se mişcă", însă numărul de noi locuri de muncă este limitat din cauza absenţei investiţiilor.

"Mediul privat angajează, dar nu pe volume foarte mari. În primele luni de vară, pe fondul unui vârf de producţie s-au făcut angajări. Majoritatea companiilor fac înlocuiri, nu au o creştere spectaculoasă de locuri de muncă pentru că nu s-au deschis linii noi de business sau investiţii noi pentru care să aibă nevoie de sute sau mii de oameni", a declarat pentru gândul Oana Datki, country manager la Consulteam România.

Cei mai căutaţi sunt specialiştii din domeniul IT sau financiar, precum şi inginerii sau specialiştii în vânzări, a adăugat ea.

Cele 100.000 de "noi" locuri de muncă

La finele primului trimestru al acestui an, numărul de salariaţi din România, inclusiv personalul forţelor armate, angajaţii din servicii şi cei care lucrează "la negru", a fost de 6,140 de milioane de persoane, în scădere cu 46.000 de persoane faţă de primele trei luni din 2012, reiese din datele INS.

Tot din datele Statisticii reiese că în perioada martie 2012 - martie 2013, numărul salariaţilor cu contracte de muncă a crescut cu aproape 100.000 de persoane, de 4,25 de milioane de persoane în primul trimestru din 2012, la 4,36 de milioane în 2013 (datele nu includ cadrele militare şi persoanele care lucrează în economia subterană, nefiscalizată).

Reiese astfel că o parte dintre locurile de muncă "nou-create" în ultimul an nu sunt, propriu-zis, noi, fiind vorba despre fiscalizarea unor posturi care înainte erau plătite "la negru".

"Aceste locuri de muncă sunt locuri de muncă care apar în plus. Foarte bine dacă au trecut de la negru la alb. Este un fenomen pozitiv, dar sunt locuri de muncă în plus create", ne-a explicat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, cu privire la datele Statisticii.

Sursă: Planul de investiţii al Guvernului

Piaţa muncii, în stagnare şi în 2013

Cu toate că există anumite domenii de nişă, în care continuă să se facă angajări, persoanele fără calificare sau cu o calificare redusă continuă să aibă foarte puţine oportunităţi pe piaţa muncii, este de părere Viorel Ghete, managing partner BPI group.

"Nu există niciun indiciu serios care să ne facă să credem că piaţa muncii va suporta o transformare spectaculoasă, perceptibilă pentru publicul larg. Percepţia generală este cea de stagnare", a declarat Ghete pentru gândul.

În opinia sa, România nu se poate baza doar pe marile companii sau pe multinaţionale în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă deoarece strategia de resurse umane a acestoare depinde de rezultatele şi obiectivele de ansamblu ale grupurilor din care fac parte.

"Credem că aici e nevoie de un efort ţintit: statul să creeze un cadrul legal propice afacerilor mici şi mijlocii, dar să găsească resorturi pentru a limita munca la negru şi a aduce aceste posturi la lumină. Salariaţii să accepte să lucreze şi în companii de mai mici dimensiuni, care chiar dacă nu le oferă atâta protecţie cât multinaţionalele, pot oferi locuri de muncă şi dezvoltare profesională în activitatea de zi cu zi", a explicat el.

Mii de tineri care au picat Bac-ul au solicitat ajutoare de şomaj

Peste 17.500 de absolvenţi, dintre care 16.200 din învăţământul liceal şi post-liceal, 369 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional şi 840 din învăţământul universitar, s-au înregistrat până la jumătatea lunii iulie la ANOFM.

Absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj dacă se înregistrează în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor. Ei pot beneficia de şomaj cel mult 12 luni, cuantumul ajutorului fiind de circa 250 de lei.

Ministerul Muncii susţine că statul îi susţine pe aceşti tineri.

"Soluţii există şi le aplicăm în fiecare an, în fiecare lună, nu aşa pompieristic după examene. Acum au fost angajaţi 450 de tineri din seriile anterioare. Ei au beneficiat de consiliere pentru angajare, au învăţat cum să-şi facă un CV, cum să se pregătească pentru un interviu de angajare, au participat la cursuri de formare profesională", ne-a declarat Maria Câmpeanu.

"De asemenea, există nişte stimulente pentru angajatori: 500 de lei pentru absolvenţi de gimnaziu, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu şi 750 de lei pentru absolvenţi de studii superioare. Aceste stimulente se acord timp de 12 luni angajatorilor, cu condiţia ca tinerii să fie angajaţi pentru un an şi jumătate, cu contract de muncă", a mai adăugat ea.

Câţi absolvenţi au fost încadraţi pe piaţa muncii în prima parte a anului

În primele cinci luni ale anului, peste 1.600 de absolvenţi au fost încadraţi pe piaţa muncii prin subvenţionarea angajatorilor şi alţi 1.580 prin acordarea unor prime de încadrare, reiese din datele ANOFM.

Specialiştii în recrutare sunt însă de părere că cele mai mari oportunităţi le au care reuşesc să obţină o diplomă.

"Opţiunea principală este, în mod evident, să înveţe ca să poată lua Bacul în sesiunea următoare! Diploma de Bacalaureat este cerută în multe domenii la angajare chiar dacă tinerii nu cunosc nicio meserie. Statul de şomer le dă nu doar ceva drepturi băneşti, ci şi acces la cursuri de formare profesională, adică îi îndreaptă către o meserie concretă, în speranţa că respectivul curs va răspunde unui domeniu în care există locuri de muncă", a precizat Viorel Ghete, managing partner BPI group.

Chiar şi aşa, absolvenţii unui liceu teoretic ar putea avea dificultăţi să se specializeze.

"Absolvenţii de liceu pot să urmeze o specializare tehnică pentru a-şi căuta ceva în zona de muncă totuşi calificată. Se caută sudori, electricieni. Trebuie să se specializeze ceea ce este poate mai greu pentru un absolvent de liceu teoretic", este de părere Oana Datki, country manager la Consulteam România.

Evoluţia pieţeii muncii în 2012

La finele anului trecut, România avea aproape jumătate de milion de şomeri înregistraţi la ANOFM.Cei mai mulţi dintre ei, aproape 300.000 de persoane, nu mai beneficiau de indemnizaţie.

Pe parcursul anului trecut, Agenţia a reuşit să găsească locuri de muncă pentru circa 323.000 de persoane, totalul "intrărilor", respectiv al persoanelor care s-au declarat şomere pe parcursul anului trecut, ridicându-se la peste 740.000 de persoane.

În ceea ce priveşte şomajul de lungă durată, la finele lunii decembrie, se aflau înregistraţi în evidenţele agenţiei 17.256 tineri sub 25 de ani aflaţi în şomaj de peste 6 luni (ceea ce reprezintă 19,7% din totalul şomerilor de sub 25 de ani) şi 143.815 adulţi aflaţi în şomaj de peste 12 luni (adică 35,3% dintre adulţi), ponderea şomerilor de lungă durată în numărul total de şomeri fiind de 32,6%, se arată în raportul anual al ANOFM.

Ocupaţiile care au înregistrat cel mai mare număr de şomeri la sfârşitul lunii decembrie sunt: muncitori necalificaţi în ferme mixte (78.444 de persoane), muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare (68.462 de persoane), muncitori necalificaţi în lucrări publice (35.084 de persoane), muncitori necalificaţi în construcţia de clădiri (32.780 de persoane), manipulanţi marfă (29.357 de persoane), constructori şi montatori de structuri metalice (14.115 de persoane), mecanici de maşini agricole şi industriale (9.564 de persoane), vânzători în magazine (8.643 de persoane), tehnicieni pentru operaţiuni în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (5.476 de persoane) şi asistenţi vânzări în magazine (5.374 persoane).

Citește și: