303 vizualizări 2 nov 2009

Şoferii vor plăti pentru asigurarea auto obligatorie RCA mai mult, în medie, cu 20-30%. Mai multe companii de asigurări au majorat, în acest an, tarifele la aceste poliţe, ca urmare a despăgubirilor în creştere pe care sunt nevoite să le plătească.

Potrivit reglementărilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), din acest an companiile de asigurări au avut posibilitatea modificării tarifelor RCA odată la trei luni, nu doar de două ori pe an ca până anul trecut. De exemplu, la Astra Asigurări o poliţă RCA cumpărată acum, cu valabilitate de un an, pentru un Logan, costă 528 lei, cu circa 20% mai mult comparativ cu începutul anului. La aceeaşi companie un posesor de maşină cu motor mai puternic, de 2.000 cmc, va plăti anul viitor pentru RCA 840 lei, faţă de 696 lei la începutul acestui an. Pe de altă parte, companiile deja lucrează la noile tarife care se vor aplica la poliţele RCA ce vor fi cumpărate în cursul anului viitor.

"Lucrăm la noile tarife, care vor intra în vigoare din 15 decembrie. În prezent aşteptăm să intre în vigoare norma Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) referitoare la bonus-malus şi emiterea electronică a RCA. În acest an noi nu am majorat tarifele, cele afişate sunt calculate încă de la începutul anului", ne-a declarat Cătălin Stroe, directorul Diviziei de Vânzări şi Marketing în cadrul Asirom. Potrivit website-ului companiei Asirom, un şofer de Logan, persoană fizică, va achita pentru 2010 pentru RCA pe un an 648 lei, iar în 2011 o primă de 708 lei. "Dacă un proprietar de autovehicul cumpără acum un RCA pentru un Logan, poliţă cu valabilitate de un an, tariful va fi format din prima lunară valabilă în 2009 pentru două luni şi 10 luni prima lunară valabilă în 2010", a explicat Stroe.

CNP-ul şi CUI-ul, cerute pentru verificarea tarifelor

La BCR Asigurări, un proprietar de Dacia trebuie să scoată din buzunare în prezent 410 lei, cu circa 40% mai mult ca la începutul anului. Pe de altă parte, ca noutate, compania Asirom a decis, la finele săptămânii trecute, să solicite codul numeric personal (CNP), respectiv codul unic de indentificare (CUI) persoanelor fizice, respectiv firmelor celor care vor să verifice, pe website-ul companiei, nivelul tarifelor RCA pentru 2010.
Interesant este că dacă se încearcă introducerea, de exemplu, a unui CNP fictiv, site-ul nu afişează informaţiile dorite.

În plus, cu toate că, oficial, sistemul bonus-malus nu a fost introdus, companiile de asigurări practică, pe baza propriilor statistici, anumite reduceri sau majorări de prime la RCA în funcţie de zona geografică, vârstă, frecvenţa utilizării vehiculului, vechimea permisului de conducere, daunalitate, plata integrală şi anticipată a primelor de asigurare.

De exemplu, Astra oferă reduceri de tarife de maximum 25%, dar şi majorări de până la 300% pentru şoferii care fac accidente. În ultimul an, valoarea daunelor plătite de asiguratori pe baza poliţelor de asigurare auto obligatorie a crescut cu circa 30%, ajungând în prezent la circa 4.500 lei, după cum ne-au declarat reprezentanţii companiilor de asigurări.

Citește și: