Alexandra PELE
2196 vizualizări 24 oct 2011

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-ar fi criticat dur pe premierul britanic David Cameron în cadrul summit-ului care a avut loc în acest weekend la Bruxelles, în cadrul căruia liderii europeni au dezbătut problema datorie suverane a Greciei precum şi modelitatea în care va fi efectuată recapitalizarea băncilor din zona euro, relatează presa străină. "Ne-am săturat să ne critici şi să ne spui ce avem de făcut", i-ar fi spus preşedintele Sarkozy lui Cameron, pe fondul insistenţelor premierul britanic de a participa la discuţiile liderilor din zona euro, potrivit BBC.

Sarkozy s-a arătat deranjat de implicarea premierul britanic în discuţiile cu privire la soluţionarea crizei din zona euro, fiind de părere că deciziile finale ar trebui luate exclusiv de către statele care folosesc moneda unică europeană. Pe de altă parte, David Cameron este de părere că toţi liderii statelor Uniunii Europene ar trebui să fie prezenţi la dezbaterile care i-ar putea afecta, într-o măsură sau alta, şi pe ei.

Sarkozy: "Susţineţi că urâţi euro, că nu vreţi să-l adoptaţi, iar acum vă amestecaţi în şedinţele noastre"

Declaraţia făcută de preşedintele Franţei a venit după ce s-a stabilit că toţi liderii europeni vor participa miercuri la discuţiile pentru definitivarea planului de salvare al zonei euro, nu doar liderii statelor care au adoptat moneda unică europeană, relatează The Telegraph.

Sarkozy ar fi afirmat, potrivit unor surse anonime, că s-a săturat să citească în presă despre sfaturile oferite de David Cameron şi de cancelarul britanic George Osborne privind zona euro. "Susţineţi că urâţi euro, că nu vreţi să-l adoptaţi, iar acum vă amestecaţi în şedinţele noastre", i-ar fi spus Sarkozy, potrivit The Daily Mail.

Cameron, la rândul său, a declarat că interesul naţional al Marii Britanii în cadrul UE trebuie protejat, în ciuda măsurilor pentru o mai mare integrare economică şi fiscală, dezbătute de oficialii UE. "Aceasta (integrarea economică şi fiscală n.r.) nu trebuie să fie făcută în dauna interesului naţional al Marii Britanii. Astăzi am obţinut un angajament pentru ca interesele ţărilor care nu vor să adopte moneda euro să fie protejate", a declarat premierul britanic după întâlnirea de la sfârşitul săptămânii.

Sâmbătă, miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la o înţelegere provizorie privind recapitalizarea băncilor cu circa 100 de miliarde de euro, pentru a le proteja de posibilele pierderi pe care le-ar putea suferi din pricina ţărilor îndatorate.

Citește și: