Alexandra PELE
600 vizualizări 9 feb 2012

UPDATE 17:30 Cu doar câteva ore înaintea întâlnirii miniştrilor de finanţe din zona euro, premierul elen Lucas Papademos a anunţat că politicienii din arcul de guvernământ au ajuns la un acord privind adoptarea pachetului de măsuri de austeritate convenit cu liderii europeni, reforme de care depinde obţinerea unui sprijin financiar în valoare de 130 de miliarde de euro, scrie Reuters.


Oficialii greci se vor prezenta în faţa liderilor europeni în lipsa unui acord politic privind implementarea măsurilor de austeritate impuse de "troika", respectiv reprezentanţii Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Centrale Europene (BCE), acord ce ar urma să-i garanteze obţinerea unei tranşe de sprijin financiar în valoare de 130 de miliarde de euro, scrie Reuters.

Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, se va întâlni joi cu omologii săi din zona euro pentru a negocia deblocarea pachetului de sprijin financiar necesar finanţării statului elen, a cărei economie este estimată să se contracte cu 5% din PIB anul acesta. Cele mai mari sindicate din domeniul public şi privat din Grecia au anunţat o nouă grevă generală împotriva măsurile impuse de UE.

Politicienii greci nu au convenit de unde să taie 300 de milioane de euro

Liderii coaliţiei din Grecia s-au reunit miercuri seara într-o şedinţă, însă, după şapte ore ,negocierile au fost abandonate. Un oficial elen care a participat la discuţii susţine că politicienii s-au pus de acord cu privire la 90% dintre cerinţele creditorilor europeni, singura problemă rămasă fiind cea a reformei pensiilor. "Grecia mai are la dispoziţie 15 zile pentru a decide reducerea unor cheltuieli publice în valoare de 300 de milioane de euro", a precizat el pentru Reuters. Presa internaţională speculează că ar fi vorba despre reforma pensiilor.

Oficialii zonei euro au subliniat că pachetul de măsuri impuse liderilor eleni trebuie agreat şi aprobat până pe 15 februarie pentru a evita intrarea în faliment a Greciei care trebuie să răscumpere obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro pe 20 martie. În lipsa unei finanţări externe, Grecia nu dispune de resursele necesare pentru a-şi plăti aceste datorii, iar o eventuală intrare în faliment a statului ar pune în pericol redresarea întregii economii europene, subliniază presa internaţională.

Costul de împrumut al Greciei a ajuns la un nivel nesustenabil la sfârşitul anului trecut, când dobânzile pentru obligaţiunile cu o maturitate de zece ani au depăşit 34%, în condiţiile în care dobânda titlurilor de stat germane pe 10 ani, obligaţiuni de referinţă pentru statele europene, este de circa 2%.

Cum au evoluat costurile de împrumut ale Greciei în ultimul an

Sursă: Bloomberg

La ce măsuri de austeritate s-a angajat Grecia pentru a primi bani de la UE şi FMI

Printre măsurile de austeritate agreate de Grecia în schimbul împrumutului acordat de creditorii europeni este şi reducerea salariului minim pe economie cu 20%, la 750 de euro, potrivit unui document transmis de autorităţile elene directoarei FMI, Christine Lagarde şi obţinut de Bloomberg.

Autorităţile elene prognozează o contractare a PIB-ului cu circa 5% în 2012 şi o relansare a creşterii economice începând cu anul 2013. Grecia s-a mai angajat să taie 15.000 de locuri de muncă din administraţia publică, să păstreze taxa pe valoare adăugată la acelaşi nivel, să privatizeze şase companii de stat din domeniul energetic şi să reducă cheltuielile din sectorul sanitar de la 1,9% din PIB la 1,5% din PIB.

"Pentru a relansa creşterea economică şi a competitivităţii vom accelera implementarea unor reforme structurale pe piaţa muncii, în sectorul producţiei şi a serviciilor", se mai arată în document.

Rata şomajul a atins un nou maxim în luna noiembrie a anului trecut când a ajuns la aproape 21%, de la 18,2% în luna anterioară, scrie Reuters.

Negocierile din Grecia s-au resimţit şi pe bursele europene care au deschis joi "pe verde", investitorii mizând pe un deznodământ favorabil pentru statul elene, potrivit Reuters. Indicele FTSEurofirst 300, care urmăreşte evoluţia celor mai importante acţiuni europene, a avansat cu 0,2% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare.

Citește și: