Departamentul Economic
623 vizualizări 22 oct 2018

„Suntem expuşi astăzi în aceeaşi măsură tehnologiei, social media şi altor factori ce influenţează schimbarea. Din acest motiv, atitudinea şi comportamentul consumatorului nu diferă fundamental de la o generaţie la alta. Studiul Deloitte demonstrează că unele convingeri despre generaţii sunt greşite şi că generalizarea unor stereotipuri trebuie evitată. Strategiile de marketing create pe baza acestei abordări pot limita profitabilitatea şi creşterea veniturilor companiilor. De exemplu, companiile au investit enorm în strategii de marketing dedicate Millennial-ilor şi Generaţiei Z, cu riscul de a rata oportunităţi care rezultă dintr-o abordare mai concentrată asupra tipologiei individului, şi nu asupra unei anumite generaţii”, spune Camelia Malahov, Director Impozitare Directă Deloitte România, despre studiul „Millennial-ii şi dincolo de ei. Creşterea brandului printr-o abordare transgeneraţională a profilurilor consumatorilor”.

Studiul infirmă opt mituri legate de obiceiurile de cumpărare care ar fi specifice fiecărei generaţii şi conturează, în schimb, patru profiluri bazate pe atitudini în care se încadrează vârste diferite.

Cele opt mituri demontate de studiu sunt:

1. Generaţia Z preferă magazinele online. De fapt, ponderea cumpărăturilor în magazine fizice şi online înclină în favoarea celor din magazinele fizice pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru generaţia Z.

2. Doar consumatorii mai tineri sunt conştienţi de sănătate, se îngrijesc de hrană şi cumpără alimente ecologice. De fapt şi persoanele mai în vârstă sunt preocupate de sănătate.

3. Consumatorii care caută preţuri mici sunt doar cei cu venituri mai mici. Toţi consumatorii, indiferent de profil sau de nivelul veniturilor, caută un echilibru între preţ şi calitate.

Atitudinea şi comportamentul clientului NU DIFERĂ esenţial de la o generaţie la alta

4. Generaţiile mai tinere nu mai sunt interesate de brandurile tradiţionale. Rezultatele studiului arată că tinerii preferă brandurile pentru că „acestea spun ceva despre ei”.

5. Canalele de promovare tradiţionale nu mai sunt frecventate de tineri, social media este cea mai bună modalitate de a ajunge la ei. Ca şi în cazul brandurilor, canalele tradiţionale rămân populare pentru a atrage consumatorii mai tineri.

6. Generaţiile mai în vârstă nu utilizează social media. Studiul arată că majoritatea consumatorilor au minimum o dată pe zi expunere la cel puţin o platformă social media.

7. Doar generaţiile mai în vârstă folosesc cupoane şi reduceri. Aproximativ şapte din zece consumatori se bucură de sumele pe care le pot economisi prin utilizarea cupoanelor sau a cardurilor de loialitate.

8. Inovaţia şi creşterea mărcii sunt alimentate doar de generaţiile mai tinere. Persoanele cu experienţă mai îndelungată, cu o putere de cumpărare mai mare au capacitatea de a contribui la creşterea mărcii în viitorul imediat.

Cele patru profiluri ale consumatorilor în funcţie de atitudini sunt:

1. Responsabili: segment format preponderent din Millennial-i şi Generaţia X. Au atitudini de cumpărare responsabile, echilibrate, sunt preocupaţi de inovare şi tehnologie. Reprezintă principala categorie pe care trebuie să o aibă în vedere departamentele de marketing.

2. Cei care obţin rezultate cu discernământ: segment dominat de Baby Boomers şi Generaţia X. Sunt atenţi la preţ, pun accent pe sănătate şi ingredientele produselor, preocupaţi de mediu, produse ecologice sau organice, receptivi la online. Sunt preocupaţi mai degrabă de calitate, decât de preţ. Este a doua categorie pe care trebuie să o vizeze departamentele de marketing, pentru că au cele mai mari venituri. 

Atitudinea şi comportamentul consumatorului nu diferă fundamental de la o generaţie la alta

3. Cei care aspiră la mai mult: preponderent din Generaţia Z adultă la început de carieră, foarte entuziaşti, dornici să încerce inovaţii şi tehnologie. Se consideră sofisticaţi şi se concentrează pe produse noi. Fac cumpărături online şi caută produse prietenoase cu mediul, organice, dar au venituri reduse.

4. Pragmatici: preponderent Generaţia X. Marcaţi de experienţa crizei din 2009, sunt foarte conservatori şi atenţi la preţ, cumpără planificat, mai puţin orientaţi spre produse noi, tehnologice.

Segmentarea a fost obţinută prin aplicarea unei analize statistice avansate (analiza cluster-ului) unui număr de 75 de răspunsuri privind comportamentul consumatorilor, preferinţele faţă de canalele de comunicare în masă şi atitudinile faţă de inovare, brand, confort, sănătate şi tehnologia de cumpărare a produselor. La studiu au participat peste 3.000 de persoane din Statele Unite ale Americii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 70 de ani, respectând criteriile demografice.

Foto: Hepta

Citește și: