Loredana VOICULESCU
29477 vizualizări 13 sep 2014

Cântăreţele Andreea Bălan şi Andreea Antonescu, dar şi preşedintele CS Dinamo Bucureşti, canotoarea Elisabeta Lipă, se numără printre sutele de români care au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente când încă ansamblul Planorama nu era decât o machetă frumos colorată. Nici după opt ani, mulţi dintre cei păgubiţi nu şi-au văzut apartamentul mult visat, pentru care unii au achitat până la 100.000 de euro, iar speranţa că se vor muta într-o casă nouă sau că îşi vor primi înapoi măcar o parte din bani este tot mai mică, după ce constructorul a intrat în insolvenţă, iar blocul a rămas neterminat. În cazurile fericite, locatarii au aşteptat patru-cinci ani înainte să poată intra în posesia locuinţei din blocul care era aproape gata şi pe care l-au finalizat cu proprii bani, aşa cum s-a întâmplat în cazul cântăreţei Andreea Antonescu şi al preşedintelui CS Dinamo, canotoarea Elisabeta Lipă. 

Numai în Bucureşti sunt mii de români fac eforturi să îşi recupereze milioane de euro, banii pe care i-au achitat unor dezvoltatori de ansambluri rezidenţiale rămase în stadiul de proiect sau de fundaţie, după ce constructorii au dat faliment sau patronul firmelor a dispărut cu banii. În Bucureşti sunt 10 astfel de proiecte falimentare, mai mari sau mai mici, estimează specialiştii în insolvenţă.

Unul dintre cele mai mari cazuri de insolvenţă a unui ansamblu rezidential din Bucureşti este cel al Euro Habitat SRL, care a dezvoltat proiectul Planorama. Amplasat pe Strada Doamna Ghica, din Bucureşti, proiectul a fost lansat în 2005 sub sloganul "Patru blocuri fac cât 1.000 de cuvinte”, având ca prim termen de finalizare luna iunie 2007. Cele patru blocuri aveau, pe hârtie, 15 etaje şi 1.100 de apartamente, investiţia anunţată fiind de 70 de milioane de euro. Din cele patru blocuri din ansamblul Planorama, turnul T3 a fost finalizat pe banii proprietarilor, turnul T4 este gata în proporţie de 50%, T2 este gata în proporţie de 30%, iar T1 este la stadiul de fundaţie. 

În 2010, Euro Habitat a intrat în insolvenţă. Peste 500 de persoane au plătit avansuri sau chiar integral preţul pentru o locuinţă în Planorama. 

În februarie 2011, presa relata că o parte dintre clienţi au semnat cu dezvoltatorul proiectului contracte de reziliere a contractelor, iar unii dintre aceştia au şi primit banii înapoi. Printre clienţii complexului se numără preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă şi cântăreţele Andreea Bălan şi Andreea Antonescu. 

Acum, banca finanţatoare a proiectului Planorama, Piraeus Bank, spune că există o singură soluţie: identificarea unui investitor care să intre în proiect şi să asigure finalizarea şi livrarea acestuia.

Andreea Bălan a plătit 90.000 de euro pe un apartament care trebuia să fie gata în 2009. Blocul e finalizat în proporţie de doar 50%

Cântăreaţa Andreea Bălan a plătit în 2007 aproximativ 90.000 de euro pentru un apartament de două camere în unul din cele patru blocuri turn din complexul rezidenţial Planorama, din strada Doamna Ghica. 

Blocul-turn T4 din ansamblul Planorama, unde şi-a cumpărat un apartament Andreea Bălan, trebuia terminat în 2009, dar, în prezent, turnul de 15 etaje este finalizat în proporţie de doar 50%. Clienţii încearcă acum, în instanţă, să îşi recupereze măcar o parte din banii plătiţi sau să primească locuinţele în stadiul în care sunt şi să le finalizeze cu alt dezvoltator.

Printre clienţii complexului Planorama se numără şi fosta parteneră de scenă a Andreei Bălan, cântăreaţa Andreea Antonescu. Ea are două apartamente în blocul T3. Acesta este în prezent este singurul bloc finalizat din ansamblul Planorama, după ce timp de câţiva ani, când blocul T3 era aproape gata, locatarii nu s-au putut muta, pentru că banca întârzia transferul de proprietate. Astfel că Andreea Antonescu a aşteptat aproximativ patru ani până să poată intra în posesia noii locuinţe.

"Eu am două apartamente cumpărate în Planorama. Sunt în blocul care a fost până la urmă finalizat (de locatari n.n.), acum nu mai sunt nici un fel de probleme. Nu cunosc detalii prea multe, fratele meu s-a ocupat de tot", a declarat pentru gândul Andreea Antonescu. Andreea Antonescu a plătit pentru cele două apartamente, unul pentru ea şi unul pentru fratele ei, 100.000 de euro şi respectiv 70.000 de euro. 

Şi preşedintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a avut de aşteptat aproape cinci ani până să poată intra în posesia locuinţei care era aproape gata şi pentru care plătea impozit la stat, fără să se fi mutat în ea. 

"Suma plătită pentru garsonieră a fost de aproape 40.000 de euro. La început am plătit în rate. Când au început să scârţâie lucrurile, proprietarii au plătit diferenţa de bani pentru ca blocul să fie finalizat. Am stat cam cinci ani până să pot primi locuinţa. De aproape trei ani am intrat în posesia garsonierei", a povestit pentru gândul Elisabeta Lipă.

Banca finanţatoare: "Controlul derulării proiectului, precum şi al destinaţiei fondurilor finanţate de către banca, s-a realizat în mod constant"

În prezent, peste 500 de persoane care au plătit locuinţe în turnurile din ansamblul Planorama care nu au fost finalizate încearcă să recupereze o parte din bani sau să intre în posesia structurilor, în stadiul în care se află, pe care să le finalizeze cu un alt dezvoltator imobiliar.

Avocatul Mihai Neacşu, care reprezintă circa 250 de clienţi care au plătit, fiecare, zeci de mii de euro fiecare pentru locuinţele rămase neterminate, spune că intenţionează să facă plângere penală inclusiv împotriva băncii care finanţează proiectul Planorama.

"Am propus administratorilor judiciari şi băncii creditoare să le dea păgubiţilor structurile în stadiul în care se află, libere de sarcini, urmând ca păgubiţii să continue lucrările la structuri cu un alt dezvoltator. Băncile au refuzat timp de patru ani. La Planorama, controalele fiscale şi expertizele administrate în cauză au arătat sume deturnate de la adevăratul scop, facturi pentru lucrări inexistente, sume pentru manoperă şi materiale care nu a fost efectuată niciodată, respectiv nu au fost livrate niciodată. Luăm în calcul să facem plângere penală inclusiv împotriva băncii creditoare. Recent, banca creditoare a început să tatoneze soluţia amiabilă propusă de noi, de a da păgubiţilor structurile în stadiul în care se află, libere de sarcini", a declarat pentru gândul avocatul Mihai Neacşu, de la Neacşu & Asociaţii, firma de avocatură care reprezintă 250 din cei peste 500 de păgubiţi de la Planorama. 

În schimb, Piraeus Bank spune că în acest caz controlul derulării proiectului a fost unul strict. 

"Controlul derulării proiectului, precum şi a destinaţiei fondurilor finanţate de către bancă s-a realizat în mod constant prin intermediul unor rapoarte de monitorizare a stadiului lucrărilor în raport cu bugetul alocat. Respectivele rapoarte au fost realizate de firme cu experienţă în domeniul managementului proiectelor real estate de tip rezidenţial, iar concluzia acestora a fost că fondurile destinate proiectului se regăsesc în lucrările efectuate în raport cu stadiul de realizare a acestora pentru fiecare moment/etapă în parte. Un argument în plus îl constituie şi concluziile rapoartelor de inspecţie fiscală derulate de ANAF după data deschiderii procedurii de insolvenţă, precum şi a raportului întocmit de către administratorul judiciar privind cauzele care au determinat apariţia stării de insolvenţă", se arată într-un răspuns transmis gândul de reprezentanţii Piraeus Bank.

Reprezentanţii Piraeus Bank se declară "preocupaţi în mod constant de aspectele de natură socială" create de stagnarea proiectului imobiliar.  

"Chiar şi după data deschiderii procedurii de insolvenţă, banca a continuat să asigure fondurile destinate conservării proiectului  - servicii de pază, lucrări de consolidare, prime de asigurare - şi a consimţit transferul dreptului de proprietate pentru cumpărătorii din blocul T3", se arată în răspunsul transmis gândul de Piraeus Bank.

În prezent, reprezentanţii băncii susţin că se fac "eforturi considerabile pentru identificarea unor soluţii care să protejeze drepturile cumpărătorilor şi să limiteze pierderile acestora", adăugând că "sub aspect strategic de perspectivă, soluţia o reprezintă identificarea unui investitor care să intre în proiect şi să asigure finalizarea şi livrarea acestuia". 

În prezent, Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama, se găseşte în insolvenţă, dar Turnul T3 este 83% în proprietatea cumpărătorilor, care au reuşit, în mare parte, să rezolve pe banii lor punerea în funcţiune în condiţii optime a blocului.

"În acest moment sunt ocupate aproximativ peste 200 de apartamente, restul aşteptând eventuali chiriaşi sau locatari (...) Doar 17% din apartamente aşteaptă să fie transferate către proprietari. Restul de apartamente pot fi închiriate sau vândute fără probleme (liber de sarcini) de către proprietari. De altfel, până în prezent mai mult de 10 apartamente au fost vândute şi foarte multe închiriate", se arată pe site-ul Asociaţiei Planorama a locatarilor din ansamblul rezidenţial.

Cazul Vitan Platinum Towers

Un alt astfel de caz este cel al ansamblului rezidenţial Vitan Platinum Towers. Constructorul, Platinum Group, a intrat în insolvenţă la începutul anului 2011.
 
Construcţia cartierului a început în 2007 şi trebuia să fie gata în urmă cu aproape patru ani. Aici valoarea pagubei este de câteva milioane de euro, bani plătiţi de persoane care nu au mai apucat să se mute în locuinţe, potrivit avocatului Mihai Neacşu. Banca finanţatoare a proiectului este Banca Românească. Până la publicarea articolului, Banca Românească nu a transmis un răspuns la solicitarea gândul privind stadiul proiectului şi soluţia pentru păgubiţi. 

Rapoartele privind cauzele intrării în insolvenţă în cazul celor două ansambluri imobiliare arată, potrivit avocatului Mihai Neacşu, că vinovaţi de situaţie sunt chiar păgubiţii, care nu şi-au achitat integral sumele datorate dezvoltatorului. 

"Sunt drame uriaşe. O familie de tineri de 30 de ani a luat un credit de 100.000 de euro, garantat cu alte bunuri. Au plătit integral valoarea unui apartament în ansamblul Planorama, dar care nu a fost construit. Acum trebuie să plătească rate toată viaţa", spune Neacşu.

Citește și: