500 vizualizări 2 apr 2019

Cele patru proiecte, a căror finanţare a fost semnată marţi de comisarul european Corina Creţu, sunt „Reţea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti”, „Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”, „Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a” şi „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş.” Toate aceste proiecte sunt parte a Programului Operaţional „Infrastructura Mare”.

„Reţea de infrastructură rutieră integrată pentru zona orbitală din Bucureşti”, - Proiectul vine să ofere soluţia în ceea ce priveşte capacitatea limitată a actualului inel de autostradă din jurul Bucureştiului prin modernizarea câtorva porţiuni cu câte 2 benzi pe sens a acestei şosele, precum şi construirea legăturilor Domneşti-DJ602, Olteniţa-DN4, Berceni-DJ401 şi Mogoşoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km a noii Autostrăzi de Centură Sud a Bucureştiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala României, urmând a fi finanţat cu peste 1 miliard de euro de către UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1, 2 miliarde de euro.

„Îmbunătăţirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera”, - Proiectul prevede intervenţii tehnice şi lucrări pe linia de metrou M2, achiziţia de garnituri de metrou şi reconstruirea substructurii şinelor, precum şi a infrastructurii electrice şi sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Astfel, navetiştii şi călătorii vor beneficia de călătorii mai sigure şi mai rapide. Proiectul va fi finanţat cu aproape 100 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

„Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a”, - Proiectul prevede intervenţii la plaje, lucrări de consolidare şi construirea unor ziduri de susţinere, lucrări de dragaj şi acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea şi controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona judeţului Constanţa. Proiectul va fi finanţat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Timiş” vizează dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă şi de epurare a apelor uzate în judeţul Timiş. Peste 380.000 de persoane vor avea acces la apă potabilă de mai bună calitate. Proiectul primeşte finanţare europeană de peste 135 de milioane de către euro, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 de milioane de euro.

 

Cele 4 proiecte majore aprobate astăzi pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în 10 state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

„Aceste proiecte majore sunt exemple ale modului în care UE acţionează pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. În actuala perioadă bugetară – 2014 – 2020, la nivelul UE am aprobat 257 de proiecte majore în valoare de peste 30 miliarde euro din fonduri UE. Cred că putem considera aceste proiecte ca fiind ambasadorii Politicii de coeziune şi sunt mândră de fiecare dintre ele”, a declarat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Aceste proiecte însumează o finanţare din partea UE de peste 4 miliarde de euro pentru mai multe domenii: sănătate, transport, cercetare, tehnologie digitală, mediu şi energie.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune. Proiectele majore sunt acele proiecte de infrastructură mare, finanţate prin politica de coeziune şi a căror valoare depăşeşte 50 de milioane de euro. Având în vedere complexitatea lor, aceste proiecte necesită aprobarea Comisiei Europene, la finalul unei evaluări făcute, de asemenea, de experţii Comisiei.

 

Citește și: