Loredana VOICULESCU
16145 vizualizări 11 dec 2012

Românii ar putea circula, peste câţiva ani, în sfârşit, pe autostrada Comarnic-Braşov (58km). Constructorul autostrăzii, care urmează să fie realizată în regim de concesiune, va fi ales prin procedura dialogului competitiv, la care vor putea participa "între 3 şi 5 agenţi economici", potrivit unui anunţ al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

Şoferii care vor dori să circule pe noua autostradă vor plăti o taxă, aceasta fiind modalitatea prin care constructorul îşi va recupera investiţia. Taxa ar putea fi cuprinsă între 3 euro pentru autoturisme şi 7,4 euro în cazul autocarelor, tarifele având TVA inclus.

Contractul de concesiune de lucrări publice prevede proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov.

Valoarea estimată a contractului este de 6,6 miliarde de lei, cu TVA inclus, echivalentul a 1,46 miliarde euro.

Când ar putea începe lucrările

Autostrada Comarnic-Braşov, denumită şi "Autostrada Zăpezii", a fost primul mare proiect pe care autorităţile au anunţat că vor să il construiască prin parteneriat public-privat (PPP), însă toate încercările de până acum au eşuat.

Lucrările la noua autostradă ar putea începe anul viitor. Recent, premierul Victor Ponta a declarat că în 2013 una din priorităţile Guvernului în domeniul infrastructurii rutiere o va reprezenta semnarea şi începerea lucrărilor pentru tronsoanele de autostradă Comarnic - Braşov şi Craiova - Piteşti.

În documentaţia CNADNR se arată că, de fapt, noua autostradă va ajunge până în zona localităţii Cristian. "În urma analizei privind execuţia autostrăzii, a rezultat că austotrada se va construi numai până în zona localităţii Cristian, de unde se va racorda la reţeaua de drumuri existente", se arată în documentul companiei naţionale de autostrăzi.

Autoritatea contractantă este constituită şi asocierea dintre Ministerul Transporturilor şi CNADNR.

Durata contractului este de 360 de luni (30 de ani), începând de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinelor de începere a lucrărilor, această perioadă incluzând etapa de construcţie, etape de operare şi întreţinere. Documentul nu precizează când ar putea fi gata lucrările de construcţie.

Din operarea autostrăzii constructorul îşi va recupera investiţia, autoritatea contractantă (Ministerul Transporturilor şi CNADNR) recunoscând dreptul constructorului de a obţine un "profit rezonabil".

18 tuneluri cu o lungime de 2,89 km

Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov se compune din două secţiuni: Comarnic-Predeal (în lungime de 36,2 km) şi Predeal-Cristian (21,8 km).

Traseul autostrăzii va cuprinde 18 tuneluri, cu o lungime totală de 2.890 de metri. Viteza de proiectare a autostrăzii este între 80 km pe oră şi 120 de km pe oră.

Soluţia adoptată este de tunel separat pentru fiecare cale, pentru a minimiza impactul nefavorabil asupra mediului şi pentru o etapizare a execuţiei autostrăzii.

Constructorul va trebui să devieze aproximativ 2.000 de metri de conducte de alimentare cu apă, 5.000 de conducte de gaze naturale şi 5.000 de cabluri de reţea electrică.

Autostrada va avea o parcare de scurtă durată, de o parte şi de alta a autostrăzii.

 

 

Finanţarea autostrăzii

CNADNR va face o singură plată anuală către concesionar, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Mecanismul de plată este încă "în construcţie" şi poate suferi revizuiri pe parcursul procedurii de selecţie, se arată în documentaţia de atribuire.

"Mecanismul de plată guverneaza modul în care Autoritatea contractantă va plati concesionarul pentru construcţia, operarea şi întreţinerea autostrăzii. Principiul il constituie o singură plată anuală în favoarea concesionarului, cu menţiunea că plata va fi strict legată de performanţele pe care le va indeplini concesionarul pe baza unor criterii pre-definite", se arată în anunţul CNADNR.

În plus, mecanismul trebuie elaborat astfel încât "să asigure bancabilitatea proiectului şi să se constituie într-un stimulent pentru concesionar", astfel încât acesta să îndeplinească obiectivele proiectului stabilite de către asocierea dintre Ministerul Transporturilor şi CNADNR.

Taxa de autostradă

CNADNR a calculat că în varianta cu tarif de utilizare, traficul pe noul tronson de autostradă va fi de 66,67% din traficul în situaţia în care şoferii nu ar trebui să plătească taxă de utilizare.

Tariful de utilizare ar putea varia între 2,43 euro fără TVA pentru autoturisme şi 6 euro fără TVA pentru autocare.

Viitoarea autostradă Comarnic-Braşov a fost împărţită în cinci sectoare, după cum urmează:

 

Cum va fi selectat constructorul autostrăzii. Etapele procedurii de dialog competitiv

Contractul de concesiune va fi atribuit prin aplicarea unei proceduri de dialog competitiv. Mai întâi va exista o etapă de preselecţie a candidaţilor, ulterior având loc evaluarea ofertelor finale.

Pe parcursul derulării procedurii se vor realiza următoarele activităţi principale:
- Preselecţia candidaţilor;
- Punerea la dispoziţia candidaţilor preselectaţi a documentaţiei de atribuire pe baza căreia se va desfăşura etapa de dialog;
- Desfăşurarea dialogului între autoritatea contractantă şi candidaţii preselectaţi;
- Punerea la dispoziţia candidaţilor selectaţi a documentaţiei de atribuire rezultate în urma dialogului, pe baza cărora se vor depune ofertele finale;
- Evaluarea ofertelor finale şi desemnarea ofertantului câştigător;
- Semnarea contractului de concesiune.

CNADNR a limitat numărul de candidaţi care vor intra în cadrul procedurii finale de dialog competitiv, la "între 3 şi 5 candidaţi", motivaţia fiind "aplicarea unei licitaţii care să se deruleze în etape succesive pentru a reduce progresiv numărul soluţiilor care trebuie discutate sau al ofertelor care trebuie negociate".

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 29 ianuarie 2013.

Gândul a scris că CNADNR a anulat, la începutul lunii noiembrie întreaga, procedură de atribuire a contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Braşov. Gândul a dezvăluit la începutul lunii septembrie că CNADNR a introdus "din greşeală" în caietul de sarcini aferent contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Braşov două cerinţe mai puţin obişnuite.

Una dintre ele se referea la punerea la dispoziţia CNADNR a unui autoturism nou cu o valoare de 25.000-30.000 euro şi un buget de 30.000-40.000 de euro pentru instruirea personalului în ţară/străinătate.

Contactat de gândul, şeful CNADNR, Mircea Pop, a declarat la acea vreme că introducerea acestor "detalii" în caietul de sarcini reprezintă "o greşeală" şi că acestea vor fi eliminate, dând asigurări că va aplica sancţiuni administrative în cazul angajaţilor Companiei Naţionale de Autostrăzi care au lucrat la caietul de sarcini.

La câteva zile după ancheta publicată de gândul, directorul Direcţiei concesiuni din CNADNR, Narcis Neaga, a fost suspendat din funcţie, fiind cercetat disciplinar, potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presă al CNADNR. Ulterior, întrega procedură de licitaţie a fost anulată.

Citește și: