Loredana VOICULESCU
7327 vizualizări 9 oct 2014

Forumiştii de pe site-urile peundemerg.ro şi Construim-Romania.ro amintesc de angajamentul României faţă de Comisia Europeană, prin Acordul de Parteneriat dintre România şi Uniunea Europeană de a finaliza, până în anul 2020, segmentul care lipseşte de pe coridorul Rhin-Dunăre - coridorul IV paneuropean - care în România leagă Constanţa de Nădlac.

Pe scurt, forumiştii avertizează că firma de consultanţă AECOM, angajată de Ministerul Transporturilor pentru a elabora Master Planul General de Transport, document esenţial pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile în domeniu, ar fi prezentat calcule greşite din care să reiasă că autostrada pe Valea Prahovei ar avea prioritate comparativ cu autostrada pe Valea Oltului. 

sursa: scrisoarea transmisă ministrului Ioan Rus de forumistii de la peundemerg.ro şi Construim-Romania.ro

În Master Planul de Transport prezentat de ministrul Ioan Rus, varianta autostrăzii pe Valea Prahovei este propusă pentru a fi realizată la nivel de autostradă, în timp ce Sibiu-Piteşti a fost decăzută la nivel de drum expres. 

Dintr-o analiză comparativă a avantajelor şi dezavantajelor celor două variante de traversare a Carpaţilor Meridionali, realizată de comunitatea forumiştilor, reisese că Autostrada pe Valea Oltului ar fi mai avantajoasă.

Varianta autostrăzii pe Valea Oltului are, în această analiză, 10 avantaje şi trei dezavantaje, iar varianta pe Valea Prahovei are patru avantaje şi nouă dezavantaje.

sursa: scrisoarea transmisă ministrului Ioan Rus de forumistii de la peundemerg.ro şi Construim-Romania.ro

Autostrada Piteşti-Curtea de Argeş-Sibiu este cel mai scurt drum care ar închide coridorul Constanţa-Nădlac şi are costul cel mai mic pentru închiderea coridorului est-vest. În plus, autostrada Sibiu-Piteşti ar deservi compania Dacia Renault Piteşti. Finanţarea rutei este asigurată în proporţie de 85% din fonduri nerambursabile – Fondul de Coeziune.

Între dezavantajele autostrăzii Sibiu-Piteşti se numără, în opinia autorilor analizei, traficul local foarte redus şi dificultăţi în aprovizionarea cu materiale de construcţie, mai ales pentru loturile montane.

În ce priveşte autostrada pe Valea Prahovei, ruta Ploieşti-Braşov-Sibiu are avantajul unui trafic local consistent, care acoperă zona turistică, asigură o conectivitate bună spre nord (Bistriţa) şi spre nord-est (Bacău) şi deserveşte centrul ţării şi unul din cele mai mari oraşe ale României, mai exact Braşov.

Între dezavantaje se numără faptul că nu are finanţarea asigurată, are lungime foarte mare, varianta pe Valea Prahovei presupunând un ocol mare pentru a închide coridorul Nădlac-Constanţa. Spre deosebire de autostrada pe Valea Oltului, care ar traversa o zonă puţin dezvoltată, ceea ce ar însemna cost mic cu exproprierile, pe Valea Prahovei exproprierile sunt de aşteptat că vor fi mult mai scumpe.

Rus, la sediul Uzinelor Dacia Mioveni: Drumul expres Sibiu-Piteşti, gata la finalul lui 2018

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Ioan Rus s-a întâlnit joi cu conducerea Uzinei Dacia Mioveni şi sindicatele din uzină. La întâlnire, reprezentanţii constructorului au menţionat faptul că dacă ar exista un drum corespunzător, durata de transport a maşinilor exportate s-ar înjumătăţi.

Ioan Rus a anunţat că va discuta şi analiza cu consultantul AECOM posibilitatea ca tronsonul Piteşti – Sibiu să fie prins în forma finală a Master Planului General de Transport ca autostradă, în două faze.

”Faza întâi, să spunem, dacă nu or să fie alte condiţii, drum expres, faza a doua autostradă. Dar în faza întâi exproprierile se fac în regim de autostradă, deci vom construi un spaţiu pentru autostradă, studiu de fezabilitate şi proiectare se fac pentru autostradă. (...) La nivelul circulaţiei de acum, câţiva ani ne-ar satisface. Ne-ar rezolva problema de acum. În etapa a doua drumul expres se va transforma în autostradă. Dacă vom fi extrem de bine organizaţi, în 2018 la final, am putea circula pe drumul expres. Am putea avea în 2018 o legătură transcarpatică adevărată, Piteşti – Sibiu", a declarat ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Citește și: