Loredana VOICULESCU
10692 vizualizări 3 dec 2012

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat luni că Expert Proiect 2002 SRL este firma care a câştigat licitaţia pentru contractul de elaborare a studiului de prefezabilite aferent Autostrăzii Sudului.

Noua autostradă va face legătura între Bucureşti şi Timişoara, prin partea de sud a României.

Mircea Pop, directorul general al CNADNR, declarase la finele săptămânii trecute pentru gândul, cu ocazia inaugurării ultimului tronson al autostrăzii care leagă Bucureşti de Constanţa, că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru elaborarea studiului de prefezabilitate aferent Autostrăzii Sudului, fără a dori să precizeze şi numele firmei.

Valoarea ofertei câştigătoare este de 781.851 lei (fără TVA), (echivalentul a circa 173.700 euro) iar durata contractului este de 6 luni. "Contractul va fi semnat după finalizarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii", se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi.

În anunţul publicat în octombrie de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale privind organizarea licitaţiei aferente întocmirii studiului de prefezabilitate (SPF) pentru noua autostradă se menţiona că valoarea estimată pentru elaborarea SPF este de 4,5 milioane de lei (circa un milion de euro), fără TVA.

Contracte cu statul

Expert Proiect 2002 SRL a avut în 2011 un profit de 379.586 lei, la o cifră de afaceri de 6.187.566 lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut firma a avut un număr mediu de 35 de salariaţi. 

Firma a fost dezvoltată de doi parteneri, de profesie ingineri, Cristian Borbeli şi Cristian Vîlcu, potrivit site-ului acesteia. "Incă de la începuturile existenţei firmei s-a dorit implementarea unei politici de personal adaptate nevoilor şi personalităţii diverse a oamenilor. Aspiraţia conducerii firmei in privinţa relatiilor interumane din cadrul societăţii este bazată pe conceptul social al familiei", se arată pe website-ul firmei declarate câştigătoare a licitaţiei. 

Expert Proiect 2002 se mândreşte cu faptul că a obţinut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu autorităţi ale statului, la capitolul "clienţi" pe site fiind menţionate două ministere - Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor -, precum şi CNADNR. La acestea se adaugă o listă de opt consilii judeţene - Dâmboviţa, Iaşi, Sălaj, Cluj, Arad, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu - şi 13 primării - Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sector 2, primăriile din Constanţa, Iaşi, Târgovişte, Zalău, Vatra Dornei, Mangalia, Ovidiu, Paşcani, Voluntari, Feteşti, Kogălniceanu.

Gândul a scris în octombrie că românii ar putea circula, în câţiva ani, pe o nouă autostradă - Autostrada Sudului - care va face legătura între Bucureşti şi Timişoara, prin partea sudică a României.

Pe unde va trece Autostrada Sudului

Deocamdată, traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit. CNADNR a propus patru variante de traseu pentru noua autostradă.

Firma care va câştiga licitaţia pentru elaborarea studiului de prefezabilitate va trebui să recomande un "scenariu optim", precum şi "avantajele scenariului recomandat", potrivit documentaţiei de atribuire.

Citește și: