Raluca Nicolae
496 vizualizări 22 mar 2019

„Azi, în urma discuţiilor, s-a făcut resimţită nevoia creării unui nou document de propuneri. Până nu vom vedea răspunsul la aceste propuneri nu am cum să declar mai multe, pentru că nu am propria concluzie. Nu s-a purtat discuţia în termeni de cu ce ai fost de acord şi cu ce nu ai fost de acord”, a spus Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care a precizat că observaţiile vor fi redactate în câteva ore.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că vineri vor fi publicate spre dezbatere publică modificările la OUG nr. 114/2018. Ministrul a susţinut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Naţională a României şi a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuţii, de „rafinament pe text”.

„În aşteptarea acestui răspuns (de la BCE - n.red.), pregătim o Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern. (...) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. (...) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanţe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici.

„În această Ordonanţă (cea nouă - n.red.) se vor găsi acele modificări convenite cu toţi actorii, cu discutarea lor fie la Consiliul Concurenţei sau Comisia Europeană. Dacă o modificare nu va fi făcută în acest mod, nu-şi va găsi locul în Ordonanţă”, a punctat Teodorovici.

Foto: Hepta

 

 

Citește și: