Alina Matis
13731 vizualizări 28 dec 2012

Bancherul Bogdan Baltazar, unul dintre cei mai respectaţi economişti români, a murit în această dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală. Baltazar avea 73 de ani şi suferea de cancer.

Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, "după o lungă şi grea suferinţă", au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare, potrivit MEDIAFAX.

Cunoscut mai ales pentru funcţia de preşedinte al BRD, pe care a ocupat-o în perioada 1998-2004, Bogdan Baltazar a fost, în acelaşi timp, şi un diplomat foarte apreciat. Ulterior plecării de la BRD, Baltazar a condus firma de consultanţă BBP.

Cu un doctorat în economie obţinut în anii '60 la New York, Bogdan Baltazar a fost analist financiar în cadrul ONU, tot la New York. În ţară, a fost, pe rând, asistent universitar la Universitatea Politehnica din Bucureşti, secretar diplomatic la MAE şi directorul direcţiei Africa din MAE.

Căzut în dizgraţia regimului comunist, a fost îndepărtat din MAE la începutul anilor '80 şi trimis să lucreze ca inginer la Întreprinderea de Anvelope Danubiana. După Revoluţie, însă, a revenit la MAE, ocupând funcţia de director general al Direcţiilor America de Nord şi de Sud.Bo

Bogdan Baltzar era căsătorit şi avea doi copii, de 42 şi 45 de ani.

"Ministerul Afacerilor Externe a primit cu profund regret şi tristeţe vestea decesului domnului Bogdan Baltazar, personalitate publică marcantă care a influenţat poziţionarea României în contextul economic mondial şi care a pus bazele şi, apoi, a consolidat relaţia cu instituţiile financiare mondiale", a comentat MAE vestea trecerii în nefiinţă a lui Bogdan Baltazar.

Bogdan Baltazar a avut o "contribuţie valoroasă la consolidarea poziţiei economice a României", de-a lungul carierei sale, precizează diplomaţia română, într-un comunicat remis gândul. 

"Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, transmite condoleanţe familiei îndoliate şi îşi exprimă profunda compasiune pentru această grea pierdere", precizează MAE.

Citește și: