Departamentul Economic
1412 vizualizări 25 nov 2018

De la Hong Kong la Miami, bancherii privaţi caută noi modalităţi de a-şi apropia bogaţii lumii, în condiţiile în care doar în Asia, numărul milionarilor creşte cu 2.000 în fiecare zi.

Acum zece ani, pieţele bursiere s-au prăbuşit, bănci majore au dispărut, iar economia globală a intrat în vrie. Puţini ar fi prezis că deceniul următor va duce la o explozie a bogăţiei, dar tocmai asta s-a întâmplat.

Băncile centrale au procedat la o infuzie fără precedent de fonduri în cele mai mari economii din lume, ceea ce a sporit preţul activelor, îmbogăţind mulţi oameni şi exacerbând inegalităţile. Valoarea bogăţiei personale globale a atins un record de 201,9 mii de miliarde de dolari anul trecut, potrivit Boston Consulting Group Inc.

Bănci uriaşe, precum UBS, Morgan Stanley şi Bank of America au profitat de această oportunitate, şi - cum birourile de trading sunt limitate de mulţimea de noi reglementări - s-au îndreptat spre noii super-bogaţi.

Şi afacerea gestionării averillor elitei s-a schimbat. Statele Unite şi Europa au limitat evaziunea fiscală, determinând clienţii să scoată zeci de miliarde de dolari din Elveţia şi să forţeze băncile private să caute noi modalităţi de plasament. Scandalurile legate de spălarea banilor au adus amenzi, dar şi la mai multe reguli. Costurile au crescut şi clienţii au început să acorde o atenţie mai mare taxelor şi serviciilor pe care le primesc pentru ele. Tehnologia a adus instrumente de investiţii mai ieftine şi mai comode.

Poate că cea mai mare forţă de restructurare a managementului averilor a fost ascensiunea Chinei. Expansiunea sa economică a dus la o erupţie a bogăţiei în toată Asia, unde aproape 2.000 de oameni devin milionari în fiecare zi. În 2015, regiunea Asia-Pacific a depăşit SUA în active deţinute de milionari, lăsând băncile să caute talente şi spaţii de birouri. Băncile locale au contestat poziţia dominantă a managerilor occidentali de averi, dar - pe măsură ce China îşi deschidea piaţa pentru companiile străine - un ocean de bani aşteaptă să fie exploatat.

Canadienii simt impactul pozitiv al boom-ului tehnic şi al noilor clase de active, cum ar fi marijuana şi criptomonedele. Fonduri aparţinând latino-americanilor bogaţi inundă Miami în căutarea stabilităţii politice şi a unui paradis fiscal.

Această goană după aur este accelerată de apropierea sfârşitului perioadei în care băncile centrale mai acordă stimuli. Ratele dobânzilor sunt în creştere în SUA; China încearcă să reducă riscul cotele record de creditare. Managerii de averi sunt prinşi în mijlocul războiului comercial dintre SUA şi China, afectaţi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi accentuarea naţionalismului pe tot globul, iar următorul deceniu ar putea aduce şi mai multe provocări.

În Elveţia, la o populaţie totală de 8,5 milioane, există 474.000 de bogaţi,(5,6%), definiţi drept persoane cu active financiare de peste 1 milion de dolari, excluzând imobiliarele. Băncile private - cu excepţia Credit Suisse şi UBS Group - şi-au dublat profiturile, până la 2,8 miliarde de franci (2,8 miliarde de dolari) în 2017 de la anteriorii doi ani, potrivit unui studiu realizat de KPMG. Elveţia încă mai atrage o mare parte din avuţia globală a elitei: mai mult de 1.800 de miliarde de dolari anul trecut sau 21% din piaţa de 8.600 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Deloitte. Cu toate acestea, se confruntă cu o concurenţă puternică din partea Hong Kong, Singapore, a Regatului Unit şi a SUA.

În Canada, bogaţii reprezintă 1,3% din populaţia de 36,7 milioane de persoane. Mulţi canadieni au devenit milionari în urma creşterii economice puternice şi a unui boom în domeniul imobiliar. Şi bătrânii proprietarii de afaceri şi baby boomers vor să se retragă. IT-ul în creştere, susţinut de politicile guvernamentale alimentează noii bogaţi. Canada găzduieşte cercetători de top în inteligenţa artificială, provocând giganţi precum Microsoft Corp şi Google să deschidă filiale, inclusiv în Montreal şi Toronto. Câţiva pionieri în blockchain şi criptomonede sunt canadieni, iar Ethereum a fost conceput în ţară. Toronto a creat mai multe locuri de muncă în 2017 decât San Francisco Bay Area, Seattle şi Washington, DC, combinate. Anul trecut, Canada a ocupat locul al optulea la nivel mondial pentru numărul de persoane cu cel puţin 1 milion de dolari pentru investiţii, cu o avere combinată de 1.200 de miliarde de dolari.

Arabia Saudită are 59.000 de bogaţi la 31,8 milioane de locuitori. Deşi aflată în mijlocul unor dispute internaţionale, cum este uciderea şocantă a lui Jamal Khashoggi, intervenţia militară din Yemen sau sechestrarea a zeci de prinţi, miniştri şi înalţi oficiali saudiţi la hotelul Ritz-Carlton, timp de luni de zile, ca parte a unei represiuni anticorupţie, administratorii de averi roiesc. Există mai mult de 650.000 de indivizi cu peste un milion de dolari în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport Capgemini.

Averea loc a crescut cu peste 75% in ultimul deceniu, la 2.500 de miliarde de dolari în 2017, chiar şi după scăderea preţului petrolului. După ce printul Mohammed şi-a dezvaluit planul economic în 2016, băncile au început să se extindă în regiune. Credit Suisse caută să angajeze mai mulţi specialişti în relaţii în Arabia Saudită, pentru a oferi servicii de private banking. UBS, care a avut o prezenţă fizică în regiune de peste 50 de ani, intenţionează să investească mai mult. Deutsche Bank AG vizează Orientul Mijlociu ca o prioritate.

America Latină are 639 de milioane populaţie şi 190.300 de bogaţi. Bogaţii au fost întotdeauna atraşi de soarele şi nisipul din Florida şi lipsa impozitului pe venit. Dar statul părea că nu oferă dimensiuea culturală pe care mulţi antreprenori o cer. În momentul în care Art Basel Miami a pornit, în 2002, multe lucruri s-au schimbat. Cartierul Wynwood din Miami s-a emancipat, iar oraşul a deschis noi muzee şi un complex dedicat artei. Preşedintele Donald Trump invită lideri mondiali să se retragă în Palm Beach, la aproximativ 90 de minute de mers pe jos de coastă din Miami. Astăzi, Florida găzduieşte nouă dintre cei mai bogaţi 500 de oameni din lume şi creşte ponderea afacerilor de gestionare a averii. Nu este încă Elveţia, dar bancherii spun că această capitală informală a Americii Latine este printre cei mai rapizi beneficiari ai capitalului offshore din lume.

China are 1,39 miliarde de cetăţeni şi 1,14 milioane de milionari. Activele deţinute de asiatici bogaţi s-au dublat în ultimul deceniu, ajungând la 21.600 miliarde de dolari, potrivit lui Capgemini, ceea ce face ca regiunea să fie cea mai mare piaţă pentru administratorii de avere. Anul trecut, aproape 2.000 de milionari noi au apărut zilnic în regiune. Dar China abia începe să-şi deschidă piaţa internă gigantică pentru companiile străine. În iulie, grupul elveţian Julius Baer s-a mutat de la un birou din Singapore la altul cu 40% mai mare. În Hong Kong, Bank of Singapore şi-a dublat mărimea sediului. Pe lista Asian Banker Private a celor mai mari 20 de instituţii, şase sunt locale, dar giganţii internaţionali încă mai domină.

 

Citește și: