Simona SIMIONESCU
117 vizualizări 15 dec 2010

Ordonanţa creditelor populaţiei se apropie din ce în ce mai mult de forma cerută de oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene, care nu au fost de acord cu aplicarea ei şi la împrumuturile vechi. Miercuri, deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat amendamentul adus de PDL prin care OUG 50/2010 nu se aplică şi contractelor de credit în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv sfârşitul lunii iunie, cu câteva excepţii. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz, după ce Senatul a adoptat ordonanţa în forma Guvernului, fără amendamente.

Oficialii de la Protecţia Consuma-torilor, instituţie care a promovat în vară ordonanţa într-o formă extrem de favorabilă consumatorilor, provocând vii nemulţumiri în mediul bancar, se declară însă "optimişti" şi spun că situaţia se poate schimba. "E doar un amendament al unei comisii, am mai avut un precedent şi s-a revenit la situaţia iniţală. Abia după ce va intra în plen se va hotărî dacă OUG 50 rămâne în forma promovată de noi sau pleacă mai departe la promulgare în forma modificată. Dar chiar şi la pro-mulgare se poate schimba situaţia în favoarea consumatorilor", a declarat pentru gândul Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Întrebat dacă votul dat miercuri de deputaţi reprezintă o pierdere pentru cele patru milioane de români cu credite, Cerbulescu a asigurat că ANPC susţine în continuare actul normativ în forma iniţială. "Vreau să fim moderaţi şi să nu speriem consumatorii, să creadă că Guvernul şi ANPC e în situaţia de a face un pas înapoi", a adăugat preşedintele ANPC, care a subliniat că ordonanţa creditelor este încă în vigoare.

Cine câştigă din modificarea OUG 50

Singura prevedere de care nu mai beneficiază clienţii băncilor, cel puţin până acum, este faptul că OUG 50 nu se mai aplică la creditele în stoc. Rămân însă în vigoare articolele referitoare la limitarea numărului de comisioane, respectiv la reducerea comisionului de rambursare anticipată la 0,5-1% pentru împrumuturile cu dobândă fixă şi eliminarea lui pentru creditele cu dobândă variabilă.

Amendamentul adoptat mier-curi de deputaţi mai stipulează şi că actele adiţionale încheiate şi semnate în toamnă de clienţii băncilor pentru alinierea contractelor la prevederile OUG 50/2010 rămân în continuare valabile. Cât despre documentele nesemnate, considerate adoptate tacit, ele îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, potrivit votului deputaţilor. Cei care nu vor ca actele adiţionale să intre astfel în vigoare au la dispoziţie 60 de zile de când legea devine efectivă pentru a notifica banca.

"Adică, suntem în plin absurd: pe de-o parte, ordonanţa nu se mai aplică împrumuturilor în derulare, iar pe de altă parte, ordonanţa se aplică totuşi creditelor în derulare, mai exact în cazul acelor persoane care au semnat deja actele adiţionale", a declarat pentru gândul Gheoghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Se va ajunge astfel la situaţia în care unii clienţi ai unei bănci vor beneficia de prevederile ordonanţei, iar alţii nu. El este de părere că principalii beneficiari ai amendamentului adoptat de deputaţi sunt acele bănci care nu au aplicat ordonanţa. "Băncile de bună credinţă au respectat legea, iar altele nu", comentează profesorul Piperea.

Ordonanţa se apropie de directiva europeană

Deputaţii au mai stabilit şi că ANPC nu poate suspenda activitatea de creditare a băncilor. Amendamentul, citit iniţial de vicepreşedintele ANPC Samuel Calotă, prevedea că agentul constatator să poată propune şi suspendarea activităţii de creditare, pe tipuri de produs de creditare, până la intrarea în legalitate, măsura urmând să fie dispusă doar de BNR. Textul ordonanţei 50/2010 seamănă acum mai mult cu Directiva europeană 48/2010, recomandare făcută anterior chiar de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Discuţiile din ultimele luni pe marginea ordonanţei creditelor l-au îngrijorat şi pe preşedintele Traian Bă-sescu. Recent, el a trimis o scrisoare celor doi preşedinţi ai Parlamentului, solicitând urgentarea adoptării legii în Parlament, deoarece este una din condiţiile pentru eliberarea următoarei tranşe din împrumutul acordat de FMI şi Uniunea Europeană.

CONTESTAŢIE Clienţii vor să meargă la Avocatul Poporului

Clienţii nemulţumiţi ai băncilor vor să apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională decizia deputaţilor din Comisia de Buget. "Mai departe o să începem şi noi acţiunile noastre, prin intermediul dumneavoastră (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputaţi sau chiar al Avocatului Poporului să contestăm la Curtea Constituţională acest proiect de lege şi mai ales acest articol care spune că prevederile acestei ordonanţe nu se aplică contractelor în derulare", a declarat Silviu Adăscăliţei, reprezentantul grupului clienţilor nemulţumiţi ai băncilor, citat de Mediafax.

Citește și: