Simona SIMIONESCU
2013 vizualizări 4 mai 2011

Vrei să-ţi cumperi o locuinţă, te duci la bancă pentru un credit imobiliar şi te trezeşti că evaluatorul, agreat de instituţia de credit, stabileşte un preţ cu 15-16% mai mic decât cel cerut de proprietar. Asta înseamnă mii sau chiar zeci de mii de euro mai puţin decât ai nevoie pentru a perfecta tranzacţia. Numai în cazul unui apartament de 50.000 de euro, o evaluare în minus poate să micşoreze cu 8.000 de euro creditul de care are nevoie cumpărătorul.

"Mi-am găsit un apartament cu două camere, decomandat, în Capitală. M-am înţeles cu proprietarul la 50.000 de euro. Primul evaluator trimis de bancă a evaluat apartamentul la 42.000 de euro. Am solicitat o nouă evaluare. Al doilea l-a evaluat la 42.000 de euro. Caut diferenţa de bani, că pentru avans mi-am făcut deja un credit de nevoi personale", ne-a povestit Ioana Pascu.

Persoanele care ajung în această situaţie sunt nevoite să împrumute bani din alte surse pentru a acoperi diferenţa pe care banca nu vrea să o finanţeze datorită evaluării sau chiar să renunţe la locuinţa găsită, din cauză că nu au putut face rost de avans.

"Totul pleacă de la voinţa vânzătorului, care cere pe apartament mai mult decât face. Practic, preţul cerut de proprietar nu e neapărat preţul pieţei, poate fi mai mare. Şi banca face presiuni asupra evaluatorului ca locuinţele să nu fie supraevaluate, pentru a da cât mai puţini bani", a declarat pentru gândul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.

De regulă, valoarea stabilită de evaluator pentru un apartament poate varia cu până la 10% faţă de preţul cerut, potrivit specialistului. Procedura de evaluare este destul de simplă şi se bazează pe alte tranzacţii similare care au avut loc în zonă.

Chiar şi aşa, nu există un preţ "bătut în cuie pentru proprietăţi", pe categorii. Singurul reper oficial, calculat de Institutul Naţional de Statistică pentru piaţa imobiliară - indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale -, nu indică decât evoluţia preţurilor, nu şi valoarea proprietăţilor. Cel mai recent indice arată că, la finele lunii septembrie 2010, apartamentele costau cu 9,28% mai puţin la nivel naţional faţă de anul 2009.

În urmă cu câţiva ani, în perioada de boom pe piaţa imobiliară, lucrurile stăteau exact invers. Cei care şi-au cumpărat locuinţe atunci ştiu că supraevaluarea proprietăţilor era o practică destul de frecventă. "Acesta a fost, de altfel, unul dintre motivele care au dus la creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară", a adăugat Crivii.

Bancherii: ceri o nouă evaluare sau schimbi banca

De cealaltă parte, bancherii susţin că nu se poate vorbi de o reticenţă a băncilor pe tema creditării şi dau soluţii persoanelor care au asemenea probleme. "Ba din contră, băncile ar da mai multe credite, pentru că sunt semne de înviorare în economie", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar. El le recomandă clienţilor nemulţumiţi fie să ceară o altă evaluare, fie să se îndrepte către o altă bancă. O nouă evaluare înseamnă o cheltuială de 70-80 de euro pentru potenţialul cumpărător.

Faţă de finele anului trecut, soldul creditelor pentru locuinţe acordate de bănci populaţiei a scăzut cu 336 milioane de lei în februarie 2011, până la un total de 28,6 miliarde de lei, arată datele BNR. În intervalul februarie 2010 - februarie 2011, românii au contractat credite imobiliare în valoare de aproximativ 4,36 miliarde de lei, majoritatea preferând euro.

Citește și: