Alexandra PELE
1914 vizualizări 14 mar 2012

"Ce sunt banii? Banii sunt folosiţi de către oameni pentru a-şi cumpăra lucrurile de care au nevoie (…) Pe măsură ce societatea a evoluat, a crescut în paralel şi nevoia noastră de bani, în forme tot mai sofisticate". Aşa începe primul capitol al manualului de educaţie financiară editat de Ligia Georgescu-Goloşoiu, doctor în economie şi şefa Serviciului Educaţie din Departamentul de Comunicare al Băncii Naţionale a României (BNR).

Disciplina destinată elevilor din clasele primare ar putea fi introdusă începând cu anul şcolar 2012-2013 în programa opţională elaborată de Ministerul Educaţiei.

"Intenţia a fost să creez un club al micilor bancheri", a declarat Goloşoiu pentru gândul, adăugând că proiectul se bucură de sprijinul Băncii Naţionale. Prima clasă de elevi care a parcurs materia a primit la sfârşitul anului şcolar o diplomă cu un citat al guvernatorului Mugur Isărescu: "Moneda este un act de cultură", spune economista.

Disciplina îşi propune să-i familiarizeze pe elevii din ciclurile primare cu noţiuni precum banii, economisirea şi creditarea, conceptele fiind încadrate într-o schemă logică mai amplă a sistemului financiar-bancar. "Copiiilor le-a plăcut. Informaţiile sunt adaptate vârstei, iar materia e mai mult ca o poveste", a ne-a declarat Corina Mohorea, prima învăţătoare care a predat opţionalul la clasă.

Pentru a le explica mai bine conceptele, Mohorea i-a îndemnat pe elevi să construiască diverse machete tematice şi a insistat asupra exerciţiilor de imaginaţie, jocul fiind o componentă importantă în educaţia copiilor din ciclul primar. "Am făcut jocuri de rol cu situaţii de la bancă. Am construit ATM-uri, POS-uri şi carduri din carton. Copiii introduceau PIN-ul şi verificau soldul", spune învăţătoarea.

La sfârşitul clasei a III-a Mohorea a organizat o serbare tematică intitulată "grădina cu bani". "Fiecare elev era o bancnotă sau o monedă. Trebuia să se prezinte şi apoi în funcţie de personalitatea care era gravată sau imprimată pe bancnota respectivă avea un mic moment artistic, fie spunea o poezie, fie interpreta un cântec", explică învăţătoarea de la şcoala nr. 183 din Capitală.

De unde vin banii?

"Copii, confecţionarea monedei se face într-o fabrică, aşa cum se fac şi nasturii, de exemplu. La noi în ţară, fabrica în care se produc monedele se numeşte Monetăria Statului", explică "Bănuţul", unul dintre personajele principale ale manualului.

Pentru a înţelege mai bine rolul acestor instituţii, Goloşoiu a conceput opţionalul în aşa fel încât elevii să aibă ocazia să şi viziteze "fabrica de bani" sau alte instituţii relevante materiei. "Am organizat o vizită la Monetăria Statului şi ar mai fi trebuit să-i duc şi la Imprimeria Băncii Naţionale, la muzeul BNR şi eventual la o bancă, unde să vadă cum arată o casierie, un ghişeu de schimb valutar sau un birou de credite", ne-a povestit economista BNR.

Goloşoiu: Sunt optimistă că Ministerul va recunoaşte disciplina

Disciplina de educaţie financiară a fost parcursă până acum la trei clase din ciclul primar, la trei şcoli din Capitală. Pentru că încă nu se află în programa Ministerului, opţionalul a fost promovat în rândul învăţătorilor care îl pot introduce la clasă, cu acordul părinţilor. "Eu le-am prezentat părinţilor opţionalul, cu un an înainte, când copiii erau în clasa a doua. Au fost foarte receptivi şi l-au ales", spune Mohorea.

Din toamnă, alţi 10 educatori din Capitală, Mureş, Bihor şi Timiş, şi-au anunţat intenţia de a parcurge disciplina la clasă.

Cele trei volume de educaţie financiară cuprind ghidul învăţătorului, unde este detaliat planul lecţiilor, şi manualul şi caietul elevului, unde se găsesc numeroase exerciţii cu aplicaţie practică. Cele trei cărţi costă împreună 44 de lei şi ar putea deveni bibliografia obligatorie pentru disciplina ce aşteaptă avizul Ministerului Educaţiei.

Foto: Victor Ciupuliga // Mediafax Foto

În prezent, economista BNR aşteaptă răspunsul la adresa înaintată autorităţilor. "Dacă Ministerul îşi dă OK-ul, opţionalul va fi publicat pe site-ul oficial, ceea ce înseamnă mai multă vizibilitate", spune Goloşoiu care este "optimistă că Ministerul va recunoaşte disciplina".

Cum a apărut ideea unui manual pentru "micii bancheri"

Ligia Goloşoiu provine dintr-o familie în care "pedagogia s-a îmbinat întotdeauna cu banca". Mama sa este învăţătoare, iar tatăl conduce o sucursală BNR din provincie. Goloşoiu a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti şi a scris de-a lungul anilor mai multe manuale universitare.

Ideea unui manual destinat elevilor de şcoală primară a apărut după ce, în 2007, a fost invitată să vorbească la o lecţie deschisă în faţa unor elevi de opt-zece ani. "Atunci am stat şi m-am jucat cu acei copii în jur de două ore şi jumătate. M-am simţit foarte bine. Copiii au pus foarte multe întrebări", îşi aminteşte ea. Entuziasmul celor mici a determinat-o să scrie prima carte, care a apărut la sfârşitul lui 2007. Un an mai târziu i s-a propus să o rescrie, dar sub forma unui manual, prima variantă fiind mai mult "de beletristică". Cele două volume au fost tipărite în 10.000 de exemplare. Tirajul a fost epuizat.

După apariţia primei ediţii revizuite s-a organizat o prezentare a volumelor la un liceu bucureştean unde au participat reprezentanţii altor 10 şcoli. "Ulterior, m-au contactat trei profesoare care au şi făcut cursul opţional la clasă. Am aplicat apoi chestionare pentru a evalua felul în care a fost primită cartea", îşi aminteşte Goloşoiu.

Ediţia curentă a manualelor a apărut în 2.000 de exemplare, mai puţin ghidul învăţătorului, care a fost tipărit în 500 de copii, pentru a putea fi retipărit în cazul în care Ministerul Educaţiei decide se aducă modificări.

Citește și: