13 vizualizări 20 mar 2009

România va decide în perioada următoare dacă va angaja creditul extern de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, hotărârea urmând să fie luată după negocierile la care vor participa reprezentanţii BNR şi ai Ministerul Finanţelor, pe baza unui mandat aprobat de şeful statului, a declarat vineri la Bruxelles preşedintele Traian Băsescu. Declaraţia a fost făcută la finalul lucrărilor Consiliului European.

"Împrumutul pe care România îl angajează a pornit pe un anume drum. Vom decide, pentru că, până în momentul de faţă, România şi-a făcut deschiderile către Uniunea Europeană şi către Fond. Dar dacă vom angaja împrumutul sau nu, acest lucru îl vom decide în perioada următoare, după ce se termină negocierile cu Fondul. Din câte ştiu, în cursul zilei de ieri (joi, n.r.) raportul Fondului Monetar Internaţional a fost definitivat, urmează acum să se discute în Guvern un mandat, în funcţie de proiectul de scrisoare al Fondului, un proiect de mandat pe care va trebui să-l aprob, conform uzanţelor, după care Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor să înceapă negocierile. Vom vedea ce rezultă din negocieri", a spus Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze că România, ca ţară, nu este în dificultate, problema fiind reprezentată de datoria privată. "Să nu gândească nimeni că statul român va da măcar un euro unei singure companii. Ce trebuie să facă însă statul român este să nu mai fie cel care adună toţi banii de pe piaţă, pentru că avem obligaţia de a crea condiţii pentru ca firmele să poată lua bani, pe care trebuie să-i ramburseze, de pe piaţă", a spus Băsescu. Întrebat dacă poate da cifre din analiza FMI, Băsescu a răspuns, râzând: "Aş putea, dar nu vă dau". "Este un lucru care trebuie discutat cu Fondul, trebuie să-l discute cu Banca Naţională, cu ministerul de Finanţe, pentru că şi cifrele trebuie clarificate de cele două părţi, chiar dacă au mici diferenţe", a spus Băsescu. (A.B.)
 

Citește și: