91 vizualizări 22 ian 2010

Economia românească va creşte în acest an cu 1,3%, iar în 2011 cu 2,3%, potrivit ultimei estimări a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), mai optimistă decât previziunile iniţiale care au stat la baza construcţiei bugetare.

Bugetul de stat pe anul în curs a fost construit plecând de la premisa unei creşteri economice de 0,5%, însă apoi s-a convenit cu FMI că procentul va fi de 1,3 %. Pentru 2009, BERD arată că economia României a scăzut cu 7%, comparativ cu declinul de 8% previzionat în luna octombrie a anului trecut. Totodată, instituţia financiară europeană estimează că România a înregistrat în trimestrul patru al anului trecut o scădere a PIB de 6,1% şi că economia va urca în ultimele trimestre din 2010 şi 2011 cu câte 2,8%.

Totuşi, analiştii BERD atrag atenţia şi asupra unor factori de potenţare a creşterii. "Revenirea în România şi Bulgaria va fi probabil încetinită de înăsprirea fiscală", se arată într-un comunicat al băncii.

La nivelul regiunii, care înglobează 30 de state din centrul Europei şi până în Asia Centrală, inclusiv Turcia, BERD estimează o creştere medie de 3,3% în 2010, în creştere faţă de nivelul de 2,5% anticipat în octombrie anul trecut. Pentru 2011, BERD estimează o creştere economică regională de 3,8%.

"Revenirea economiei din regiune rămâne fragilă, dar înregistrează variaţii mari între state. Revenirea globală va susţine creşterea regională, dar factorii locali vor avea o influenţă negativă", a declarat economistul-şef al BERD, Erik Berglof.

Pentru Europa de Sud-Est, banca estimează că economia a scăzut cu 5,4% în 2009, dar a dublat previziunea de creştere a PIB pentru 2010, la 1,2%, şi anticipează pentru anul viitor un avans de 2,6%. Europa de Sud-Est cuprinde Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.

Nemţii de la ZEW ne cred cei mai buni din regiune

Şi alţi analişti economici străini văd cu ochi buni economia românească. Tot ieri, un studiu al institutului german ZEW a arătat că percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a avut în ianuarie cea mai spectaculoasă îmbunătăţire din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Indicele ZEW care urmăreşte aşteptările analiştilor a consemnat, în cazul României, o creştere de 25,7 de puncte, ajungând la 64,4 puncte. România a ajuns astfel pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est în funcţie de estimărilor specialiştilor pentru următoarele şase luni.

Şi percepţia situaţiei actuale a economiei româneşti a înregistrat o îmbunătăţire consistentă, de 17,4 puncte, la -58,6 puncte, potrivit studiului realizat de ZEW în colaborare cu grupul financiar austriac Erste. De asemenea, 60,5% dintre experţii consultaţi se aşteaptă la reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României în următoarele şase luni. În prima şedinţă de politică monetară din 2010, banca centrală a redus dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%.

Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrală şi de Est, respectiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. (A.B.)

Citește și: