Liviu Popescu
1201 vizualizări 19 nov 2018

Fondatorul Microsoft este acţionar la Fondul Proprietatea prin intermediul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active de circa 51 de miliarde de dolari.

El deţine 2,4 milioane de certificate de depozit globale (GDR-uri) la Fondul Proprietatea pe bursa de la Londra, echivalentul a circa 120 milioane de acţiuni, potrivit celui mai recent raport financiar anual al fundaţiei filantropice.

Investiţia la Fondul Proprie­tatea se ridică la circa 27 milioane de dolari (110 mil. lei la cursul de la finele anului 2017), potrivit datelor din raportul publicat la finele săptămânii trecute. Spre comparaţie, la finele anului 2017 Bill Gates avea circa 2,7 milioane de GDR-uri la Fondul Proprietatea. Aceasta este singura investiţie a lui Bill Gates în acţiuni româneşti.

Prin investiţia la Fondul Proprietatea, fondul Microsoft ia expunere pe companii de importanţă strategică pentru economia românească, precum Hidroelectrica, Nuclear­electrica, Petrom în contextul în care fondul este acţionar la acestea. Fondul este acţionar şi la BRD, Poşta Română, Salrom.

Fondul Proprietatea ar urma să primească dividende suplimentare de circa 110 milioane de lei de la Hidroelectrica în condiţiile în care ”foamea“ de bani a guvernului împinge cea mai profitabilă companie de stat din România la donaţii spre bugetul statului.

Bill Gates a intrat acţionar la Fondul Proprietatea în 2014 cu o deţinere de circa 66 milioane de acţiuni, echivalentul a 0,6% din capitalul social al fondului, investiţie care - la preţurile de tranzacţionare de atunci - însuma circa 53 milioane lei. Ulterior, el şi-a transferat participaţia la bursa de la Londra, prin convertirea acţiunilor în GDR-uri.

Mai multe detalii, pe zf.ro.

 

Citește și: