97 vizualizări 13 iul 2008

Preţul apartamentelor vechi din Arad a crescut în ultimul an cu până la 20%, deoarece multe din proiectele rezidenţiale anunţate nu au fost finalizate, iar altele nici nu au început. Creşterea preţului s-a făcut resimţită atât în cazul locuinţelor destinate vânzării cât şi în cazul celor oferite spre închi­riere, se arată într-un studiu reali­zat de  compania de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE) Eurisko. Centrul oraşului continuă să fie zona preferată a dezvoltatorilor imobiliari, dar şi cartiere ca Micalaca, Alfa, cartierul Funcţionarilor, Uta şi ieşirile spre Oradea şi Faleza Sud.

Până în prezent, în Arad au fost construite şi vândute în totalitate încă de anul trecut mai multe proiecte rezidenţiale, printre care ansamblurile Arcadia, situate în cartierele Axa 1 şi Axa 2 dezvoltate de Berno. Acelaşi dezvoltator a început construcţia a patru noi proiecte care vor fi disponibile începând cu 2009: Bermo Plaza, Bermo Residence, Bermo Orizont şi Bermo Ambient. Spre exemplu, Bermo Plaza este un proiect mixt care va cuprinde două clădiri de apartamente, care vor avea la parter şi subsol peste 200 de locuri de parcare fiecare şi 9.000 metri pătraţi de birouri. Cel mai îndrăzneţ proiect anunţat în Arad este Europa, în care vor fi investiţi 50 milioane euro numai în prima fază a proiectului. Acesta va cuprinde 700 de locuinţe, proiectul urmând a fi terminat în 24 de luni.

Agenţiile de publicitate şi avocaţii cer mai multe spaţii de birouri

Piaţa spaţiilor de birouri din Arad este destul de slab dezvoltată. Cu toate că cererea este în continuă creştere, mai ales din partea agenţiilor de publicitate, a cabinetelor de avocatură şi a celor de consultanţă, nu au fost anunţate proiecte de amploare. „Oferta pentru spaţiile de birouri este redusă la vechile clădiri de birouri, la vilele construite în perioada interbelică sau, în cazul firmelor mici, chiar la apartamente de bloc”, se precizează în studiu.

Şi în Arad, ca şi în alte oraşe mari din ţară, firmele preferă să închirieze spaţiul în care să-şi desfăşoare activitatea decât să construiască un sediu propriu. Pentru aceasta plătesc o chirie de 5 - 20 euro/lună pe metru pătrat, în funcţie de spaţiu şi de facilităţile oferite de acesta. Printre puţinele proiecte de birouri se numără Centrul European de Afaceri Waterhouse, o clădire de S+P+2E, care va livra pe piaţă 3.000 mp închiriabili. La acesta se adaugă cei 9.000 mp de birouri care vor fi livraţi în cadrul proiectului Bermo Plaza.

50 euro/metru pătrat chiria pentru spaţiile comerciale centrale

În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, Aradul este unul dintre cele mai atractive oraşe din punctul de vedere al proiectelor de centre comerciale. „Cele mai mari chirii sunt pentru spaţiile din zona ultracentrală (bulevardul Revoluţiei), unde cererea este foarte mare, dar şi pentru zone precum Micalaca şi Aurel Vlaicu unde cererea va creşte şi mai mult ca urmare a perspectivelor locale de dezvoltare rezidenţială”, se arată în studiul CBRE Eurisko.

Anul trecut au fost deschise şase unităţi de retail pe terenul unui fost stadion de fotbal: Plus Discount, Flanco, Domo, Kaufland, Takko şi Deichmann. Printre cele mai mari investiţii au fost cele ale Kaufland (8 milioane euro) şi Flanco (500.000 euro). La înce­putul acestui an, compania miniMax Discount a deschis primul magazin din zona de Vest a ţării în urma unei investiţii de 750.000 euro. Printre reţelele comerciale prezente în Arad se numără Spar, Kaufland, Plus Discount, Metro, Selgros, Artima, Praktiker, Profi, Penny Market şi Billa, la care se adaugă mai multe show-room-uri auto la ieşirea spre Deva. În zona centrală, chiriile pentru spaţiile comerciale sunt între 35 şi 50 euro/mp, iar în zona semicentrală între 15 – 25 euro/mp.

Terenurile de lângă oraş, vizate pentru proiecte rezidenţiale

Terenurile de la ieşirile din Arad care au acces la şoselele de centură ale oraşului şi la drumurile naţionale au atras mulţi dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale. În oraş există câteva parcuri industriale de mari dimensiuni ca Zona industrială Arad Sud (150 ha), Zona industrială Arad Vest (153 ha) şi Zona industrială Arad Nord (110 ha). Chiriile variază între 2 – 7 euro/mp pe lună.

Şi piaţa terenurilor este foarte atractivă, anul trecut preţurile înregistrând o creştere de 40%. Cele mai căutate au fost suprafeţele mari de teren, cu potenţial ridicat de dezvoltare, cu acces la drumurile naţionale şi aflate în apropierea oraşului.

Pentru proiectele rezidenţiale au fost căutate şi terenuri din oraş care dispun deja de utilităţi. Preţurile variază în funcţie de zonă. Astfel, dacă în centrul oraşului metrul pătrat se vinde cu 300 – 700 euro, în zonele semicentrale preţul co­boară la 150 – 250 euro/mp şi până la 100 – 180 euro/mp la periferie. Cele mai ieftine sunt terenurile aflate în suburbie, unde metrul pătrat se vinde cu 35 – 50 euro.
 

Citește și: