Tudor Ionescu
1546 vizualizări 31 iul 2018

Fabrica va fi construită la 230 de kilometri de Budapesta, la Debrecen, şi va avea o capacitate de producţie de 150.000 de maşini pe an, fiind planificată şi producţia de maşini electrice.

„Noua noastră fabrică din Ungaria va putea, de asemenea, să producă atât maşini pe combustie, cât şi modele eletrice BMW - toate pe o singură linie de producţie”, a declarat Oliver Zipse, membru al Consiliului de Administraţie pe partea producţie, citat de The New York Times.

Raportat la datele pe 2017 centralizate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), o creştere a producţiei de maşini cu 150.000 de unităţi din Debrecen ar plasa Ungaria pe locul opt în topul producătorilor europeni, înaintea Poloniei şi imediat după Italia.

BMW va deveni astfel al treilea producător german de maşini care construieşte o fabrică în Ungaria, după Daimler şi Audi. Şi aceasta din urmă a anunţat lansarea producţiei de motoare electrice în Ungaria.

Aproximativ un sfert din exporturile Ungariei sunt de maşini, investiţia BMW având potenţialul de a duce această pondere până la 40%, a precizat, pentru The New York Times, Peter Virovacz, un analist ING din Budapesta.

Acesta a mai adăugat şi că producţia BMW ar putea ajuta la combaterea unei decelerări a economiei ungare, venită pe fondul epuizării fondurilor europene. În acelaşi timp însă, ar duce şi la o adâncire a dependenţei Ungariei de exporturile de maşini. Pe cale de consecinţă, Ungaria ar putea fi vulnerabilă în faţa scăderilor ciclice ale vânzărilor de maşini care ar putea apărea în situaţia unei scăderi economice globale.

Tot conform ACEA, pe parcursul întregului an 2017 producţia Ungariei a fost de 472.107 unităţi, cu 107.453 mai multe decât România. Iar în trimestrul I 2018 Ungaria a produs 121.326 de maşini, cu doar 353 de unităţi mai puţin decât România.

Citește și: