33 vizualizări 7 feb 2010

Banca Naţională a României (BNR) a obţinut în 2009 un profit brut de 4,6 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), de cinci ori mai mare decât câştigurile însumate ale tuturor băncilor care au încheiat anul pe plus, însă profitul net s-a limitat la 300 milioane de lei.

"Rezultatul financiar pozitiv de anul trecut s-a ridicat la 4,6 miliarde de lei, din care am acoperit însă pierderi de 2,8 miliarde de lei din anii precedenţi. Din profitul rămas am vărsat 80% la bugetul de stat, adică 1,5 miliarde de lei", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de Mediafax.

Sistemul bancar a înregistrat anul trecut un profit net de 772 de milioane lei (sub 200 milioane de euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au avut câştiguri cumulate de peste 2 miliarde de lei şi 20 de bănci au suferit pierderi care au depăşit un miliard de lei. Profitul brut al băncilor este impozitat prin cota unică de 16%. După acoperirea pierderilor din anii precedenţi, BNR a avut un câştig de circa 1,8 miliarde de lei, din care, potrivit legii, a plătit 80% la bugetul de stat, adică în jur de 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape 0,3% din PIB pe anul trecut.

BNR a rămas cu un profit de distribuit de aproximativ 300 milioane de lei, respectiv 71 milioane de euro, din care 60% va putea fi direcţionat către rezervele statutare şi 30% pentru constituirea de surse proprii de finanţare. Potrivit legii, banca centrală va mai putea aloca 10% din profitul rămas, adică peste 7 milioane de euro, pentru fondul de participare a salariaţilor la profit. La nivelul anului 2008, BNR avea aproape 1.700 de angajaţi. (A.B.)

Citește și: