83 vizualizări 2 mai 2013

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

"În şedinţa din 2 mai 2013, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al BNR.

Banca centrală a aplicat ultima reducere de dobândă în martie 2012, de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.
La finalul lunii martie, cu o zi înainte de şedinţa de politică monetară anterioară, Isărescu a declarat că, deşi economie se află încă în recesiune, se manifestă în continuare anticipaţii inflaţioniste, ceea ce nu permite băncii centrale să reducă dobânzile. El a vorbit şi de nevoia de stabilitate a dobânzilor, arătând că o bancă centrală nu se poate "juca", să reducă dobânda şi la puţin timp să aplice o creştere.

Pe de altă parte, CA-ul BNR a decis joi să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale anterior, motivând că măsura va tempera volatilitatea dobânzilor.

Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) anticipau, la începutul lunii februarie, că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25%, precum şi nivelurile rezervelor minime obligatorii pe tot parcursul acestui an.

Aceştia preconizează că, la finalul anului 2014, BNR ar putea relaxa politica monetară, prin reducerea dobânzii la 4,75% în luna decembrie.

Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presa la ora 15:00 la sediul BNR.
Totodată, CA al băncii centrale a analizat şi aprobat joi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat miercuri, 8 mai, într-o conferinţă de presă.

Banca centrală are pentru acest an o ţintă de inflaţie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a BNR indică pentru finalul anului un nivel de 3,5%.

(Raluca Ghinea, raluca.ghinea@mediafax.ro)

 

Citește și: