Dan Straut
3726 vizualizări 8 ian 2018„O posibilă restricţionare a condiţiilor de creditare pentru populaţie a fost luată în discuţie la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi în Comitetul de Politică monetară, tangenţial chiar şi în Consiliul de Administraţie (n.n.- al BNR). Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta ar veni ca o recomandare pentru Banca Naţională din partea Comitetului de macroprudenţialitate, iar banca centrală o va lua în analiză”, a spus Mugur Isărescu.

„Pe lângă acel mix de politici macroeconomice de care vă tot vorbesc de atîta vreme, pe lângă politicile fiscale şi monetare, s-ar putea să adăugăm şi ceva despre prudenţialitate. Dar dacă de vor lua asemenea măsuri, probabil că asta se va întâmpla abia la primăvară”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale, la briefingul de presă care a urmat după şedinţa de politică monetară.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. De asemenea, conducerea BNR a decis majorarea cu 0,25 puncte procentuale a facilităţilor de depozit şi de creditare.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât următoarele:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
- Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda-cheie a mai fost setată la 2% pe an în perioada 1 aprilie - 7 mai 2015, după care s-a menţinut, până luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.

Citește și: