Dan Straut
3813 vizualizări 29 iun 2018

”Aurul din rezerva României este păstrat în Banca Angliei, un custode solid din toate punctele de vedere,” a explicat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017. ”Plasarea în arbitraj sau sau în diverse operaţiuni pe pieţele internaţionale prezintă riscuri, având în vedere evoluţiile globale, astfel că am considerat că nu este oportun să efectuăm astfel de plasamente. Deci nu am făcut şi nici măcar nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum a spus recent un... personaj.”

Un capitol special din Raportul BNR analizează evoluţia rezervei de aur a României în perioada postdecembristă, care a crescut cu 30 de tone între anii 1989 şi 2000, apoi s-a menţinut constantă. În prezent,  România deţine 307,3 tone de aur.

„Dacă mai punem la socoteală şi aurul depus în altă parte cu documentele de rigoare, dar încă nerecunoscut, avem imaginea unei rezerve solide,” a insinuat guvernatorul BNR. Fără să nominalizeze direct situaţia, el se referea la tezaurul românesc din Rusia.

Raportul BNR arată că în 2017, banca centrală a obţinut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”. Profitul a fost obţinut, în principal, prin administrarea rezervei internaţionale. 

Guvernatorul BNR ne asigură că „nu există riscuri sistemice”, stabilitatea financiară a ţării e solidă, iar datoria externă - „scăzută şi în scădere”. De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Pe fondul stimulentelor fiscale care au încurajat consumul, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-a atins pragul de prudenţă,” apreciază Isărescu, ”dar tendinţa de creştere puternică este îngrijorătoare.” 

„În contextul a doi ani de stimulenţi fiscali, 2016 şi 2017, dezechilibrele externe s-au accentuat, dar încă nu s-au depăşit limitele de prudenţă (...) Deficitul de cont curent este sub pragul de 4%, deci sub pragul de prudenţă, dar trendul de creştere din ultima perioadă este PREA PUTERNIC pentru a nu fi semnalat”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017. „Balanţa bunurilor se deteriorează pe toate componentele, lucru care presupune mai multă atenţie la modul cum stimulăm consumul.” 

 

Citește și: