Gandul.info
Victor Rotariu
12688 vizualizări 9 iun 2011

Absorbţia fondurilor europene nu are nicio legătură directă cufelul în care este organizată administrativ-teritorial o ţară.

Într-un răspuns oficial obţinut de gândul de laDirecţia Generală Politică Regională (DG Regio) a ComisieiEuropene, oficialii UE explică, negru pe alb, că "implementareaprogramelor operaţionale va fi responsabilitatea statelor membre,la un nivel teritorial adecvat, în concordanţă cu specificulsistemului instituţional al fiecărui stat membru".

Simplu spus, dacă autorităţile locale din România nu atragfonduri europene, acest lucru se întâmplă doar din cauza lor şi nudin pricina unor prevederi UE privind posibilitatea de a accesafonduri europene doar de către unităţi administrativ-teritorialemai mari.

DG Regio este autoritatea europeană prin care se deruleazăproiectele europene de politică regională, respectiv cele derulateîn România prin Programul Operaţional Regional (POR).

gândul a întrebatoficialii europeni în ce fel afectează organizareaadministrativ-teritorială a României, pe judeţe, absorbţiafondurilor europene, din perspectiva reglementărilor UE.

Premierul susţine căfără "superjudeţe" pierdem banii UE

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, cu ocazia unei vizite peşantierul variantei ocolitoare de Nord-Est a Clujului, că"reorganizarea administrativ-teritorială este un lucru necesar dacăvrem să fim corecţi cu România şi cu românii. Nu facem asta, nuavem bani europeni după 2013".

Contactată de gândul, consilierape probleme economice a premierului, Andreea Vass, a recunoscut căadevărata problemă este că diversele instituţii regionale nu seînţeleg între ele pentru a putea atrage fonduri europene destinatedezvoltării regionale.

"Vedeţi cât de greu se cooperează. Sunt şapte reprezentanţilocali şi şapte voci diferite. Cooperarea este o mare problemă înRomânia. Şi nu numai ea. Corupţia este bine sedimentată în acesteunităţi teritoriale", ne-a declarat ea. "Deci premierul a avutperfectă dreptate. Este nevoie de reducerea birocraţiei şi adeconcentratelor", a adăugat Vass.

România poate pierdefonduri UE, dar dacă modifică regiunile prearepede

Din răspunsul DG Regio reiese, de asemenea, că oficialii de laBucureşti riscă să piardă fonduri europene, aşa cum au declarat,însă nu dacă lasă harta administrativă aşa cum este acum, ci exactinvers, respectiv dacă o schimbă când nu trebuie.

"Programul operaţional pentru perioada actuală de programare(2007 - 2013, cu termen limită de implementare în decembrie 2015)respectă legislaţia UE şi trebuie implementat în concordanţă custructurile administrative şi de management actuale, aşa cum s-aprecizat iniţial în program", se precizează în răspunsul obţinut degândul.

Cu toate acestea, unii membri marcanţi ai PDL, cum ar fideputatul PDL Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, este depărere că noile regiuni administrative ar trebui înfiinţate cât mairepede, pentru ca alegerile din 2012 să aibă loc în funcţie denoile structuri teritoriale.

"Cred că trebuie să fie finalizată (împărţireateritorial-administrativă, n.r.) până în 31 decembrie 2011, pentruca anul electoral 2012 să pornească cu toate lucrurile ştiute şialegerile să fie pregătite pe noua structurăadministrativ-teritorială", a declarat ea, citată de Mediafax.

În ceea ce priveşte posibilitatea "redesenării" administrative aRomâniei pe viitor, oficialii DG Regio au explicat că pentruurmătoarea programare a fondurilor europene, de după 2013, Româniapoate propune fie aceeaşi organizare administrativă, fie alta,decizie care este în totalitate în responsabilitatea statului.

Citește și: