Silviu Bănilă
71 vizualizări 23 oct 2014
Bogdan Olteanu a mai declarat că, la şedinţa de luna viitoare, Banca Naţională a României va examina dacă factorii care ţin sub control inflaţia sunt suficienţi pentru a permite băncii centrale să urmeze tendinţa de relaxare a politicii monetare din zona euro şi Europa Centrală şi de Est.
 
„Ne confruntăm cu cel mai scăzut nivel al inflaţiei din ultimii 25 de ani, care este însă în continuare mai mare decât în alte ţări', a spus Bogdan Olteanu. BNR „va examina noua realitate generată de existenţa unor dobânzi foarte, foarte mici nu doar la nivelul BCE dar şi în ţările vecine”, a mai spus Olteanu, potrivit Agerpres.
 
În scopul stimulării creşterii economice, BNR a decis luna trecută să reducă dobânda de referinţă la nivelul record de 3%. Pe de altă parte, România are în continuare cea mai mare dobândă de politică monetară din rândul noilor ţări membre ale UE. 
 
La începutul lunii, banca centrală a Poloniei a diminuat dobânda de bază la nivelul record de 2% şi nu a scos din calcule o nouă relaxare. Bogdan Olteanu a declarat că embargoul introdus de Rusia faţă de importurile de produse alimentare din statele membre UE „este simţit în mod direct în România”.
 
„Importăm o inflaţie scăzută şi suntem sub influenţa unor preţuri scăzute la alimente în UE. Însă nu cred că este posibil ca România să înregistreze un proces de deflaţie”, a mai spus Bogdan Olteanu.

Citește și: