Ioan Dornescu - Mediafax
1973 vizualizări 5 mar 2015

"Managementul, personalul, clienţii, furnizorii, toată lumea rămâne pe loc. Nu se face niciun fel de disponibilizare. Contractul colectiv de muncă este acelaşi, este în vigoare, face parte din acordul de vânzare. (...) Nu există niciun fel de restructurare ca urmare a vânzării", a declarat Borc într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a ajuns la un acord cu Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa) pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două grupuri, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro, potrivit informaţiilor anunţate la începutul lunii februarie.

Holcim şi Lafarge au convenit în luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 de miliarde de dolari.

Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care a fost însă condiţionată de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mai producători de ciment la nivel mondial. Decizia Holcim şi Lafarge a fost ca în România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.

În România, producătorul irlandez preia de la Lafarge uzinele de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu Jiu, 16 cariere şi balastiere şii 16 staţii de betoane. Firmele care îşi schimbă proprietarul sunt Lafarge Ciment (România), Lafarge Comnord, Lafarge Betoane, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge RMX & Agregate, Sicim, Eco Gest şi Recy - Eco Combustibil, potrivit datelor furnizare joi de reprezentanţii Lafarge România.

Lafarge are 1.000 de angajaţi în România, unde a derulat până în prezent investiţii de aproximativ 700 milioane euro.

Borc a afirmat că 2014 a fost "un an complicat" pentru companie, în principal din cauza anunţului intenţiei de fuziune, iar 2015 "pare un an mai bun".

"Cumpărătorul este cunoscut, oamenii sunt liniştiţi pentru că este un cumpărător industrial care va forma în România cel mai mare jucător de pe piaţa construcţiilor. Dacă luăm cifrele de afaceri ale Lafarge România, plus celelalte firme care sunt în proprietatea CRH, Elpreco şi Ferrobeton, vom ajunge la un conglomerat prin care CRH va fi proprietarul celui mai mare jucător pe piaţa de materiale de construcţii din România", a afirmat CEO-ul Lafarge România.

El a precizat că până la preluarea business-ului Lafarge din România de către CRH mai sunt o serie de etape, respectiv aprobarea achiziţiei de către acţionariarii grupului irlandez, acceptul Comisiei Europene şi realizarea propriu-zisă a fuziunii Lafarge - Holcim.

Afacerile consolidate ale Lafarge România s-au plasat la aproximativ 200 milioane euro anul trecut, pentru 2015 fiind anticipat un avans de 5-8%.

Piaţa cimentului, produs cu ponderea cea mai importantă în vânzări, s-a plasat la 7,4-7,5 milioane de tone în 2014 şi ar putea urca până la aproximativ 8 milioane de tone în acest an, a spus Borc, subliniind însă că valorile sunt în continuare sub nivelul înregistrat înainte de criză.

Fuziune dintre Holcim şi Lafarge va crea cel mai mare producător de ciment din lume. În România, vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Citește și: