Alexandra PELE
3433 vizualizări 8 apr 2013

Brăila ocupă locul 35 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pornind de la şapte indicatori socio-economici oficiali.

Clasamentul a fost întocmit pe baza unor punctaje acordate, în funcţie de relevanţă, indicatorilor: rata şomajului, nivelul salariilor, suprafaţa spaţiilor verzi din localităţi, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.

Nivelul de trai din judeţul Brăila este "erodat" în special de salariile mici, de o productivitate scăzută a locuitorilor a căror contribuţie la economia locală este mult sub media naţională, precum şi de o rată ridicată a criminalităţii.

Salariul mediu net din Brăila era la finele anului trecut de circa 1.124 de lei, cu 26% mai mic decât media de la nivelul întregii economii, respectiv 1.538 de lei.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

În ceea ce priveşte aportul unui cetăţean la economia judeţeană, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor, brăilenii se află la coada clasamentului, cu 4.434 de euro, mai exact cu 35% mai puţin decât media naţională.

Unul dintre cei mai importanţi jucători ai mediului de afaceri din Brăila este constructorul sud-coreean de nave STX care a avut în 2011 o cifră de afaceri de 88,7 milioane de euro şi peste 1.800 de angajaţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

La nivelul anului 2011, circa 273 de persoane la 100.000 de locuitori au fost condamnate definitiv de o instanţă de judecată din Brăila, cu 22% mai mult decât rata de la nivel naţional, de 223 de persoane la 100.000 de locuitori.

Brăila a luat cele mai multe puncte la capitolul speranţa de viaţă, de 73,5 ani, uşor peste media naţională de 73,4 ani.

Citește și: