Bucureştenii scot cei mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi plăti chiriile, preţul mediu cu care sunt închiriate locuinţele în Capitală fiind de 7,3 euro pe metru pătrat. Cele mai căutate sunt apartamentele decomandate, confort I, fie ele mobilate sau parţial mobilate, arată rezultatele unui studiu imobiliar citat de economica.net.

O garsonieră putea fi închiriată în luna ianuarie cu un preţ mediu de 243 de euro, în timp ce pentru un apartament cu două camere chiriaşii erau nevoiţi să plătească 385 de euro, iar pentru unul cu trei camere 594 de euro. Cele mai mari chirii s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu patru camere, acestea ajungând, în medie, la 933 de euro.

Cartierele unde se găsesc locuinţele de închiriat pe care proprietarii cer cei mai mulţi bani sunt Aviaţiei, Aviatorilor şi zona Parcului Herăstrău. 

Al doilea cel mai scump oraş din ţară este Clujul unde o garsonieră putea fi închiriată la începutul anului cu 223 de euro, iar un apartament cu două camere cu 385 de euro. Şi cei care locuiesc în Braşov, în Iaşi şi în Sibiu trebuie să scoată din buzunar sume mari pentru a-şi putea închiria apartamente. La Braşov, spre exemplu, poţi închiria o garsonieră cu 196 de euro şi un apartament cu două camere cu 305 euro.

Cu cât se vând apartamentele în ţară

Bucureştenii plătesc cele mai mari chirii, dar şi cele mai mari preţuri atunci când vor să îşi cumpere o locuinţă. Proprietarii cereau în ianuarie 1.053 de euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi din Capitală. Astfel, cei care voiau să se mute într-un astfel de apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, aflat într-unul dintre aşa-numitele blocuri comuniste din Bucureşti, ar fi fost nevoiţi să plătească 52.650 de euro, potrivit calculelor gândul realizate recent prin centralizarea ofertelor publicate pe portalurile specializate în domeniul imobiliar. Preţul pe care vânzătorii îl cer nu este însă întotdeauna acelaşi cu cel pe care cumpărătorii ajung să îl plătească, existând de cele mai multe ori posibilitatea unei negocieri.

Pe locul al doilea loc în topul oraşelor unde preţul apartamentelor vechi de două camere este cel mai ridicat la început de 2015 se află Cluj-Napoca. Un astfel de apartament, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, costă aici cu doar 600 de euro mai puţin decât în Bucureşti, respectiv 52.050 de euro.

Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt, de asemenea, oraşe scumpe. Metrul pătrat în cazul apartamentelor vechi ajunge să fie evaluat la 852 de euro, respectiv la 848 de euro şi la 842 de euro.

Citește și: