Corina VÂRLAN
23645 vizualizări 8 apr 2013

În ciuda aşteptărilor, Bucureştiul nu a reuşit să se claseze pe primul loc în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, după cum reiese din clasamentul realizat de gândul. Cu toate acestea, locul său pe poziţia a doua a podiumului i-a fost asigurat de punctajul maxim pe care l-a obţinut la cinci dintre cei şapte indici analizaţi.

Astfel, municipiul Bucureşti se poate mândri cu cei mai bine plătiţi angajaţi, cu cel mai mare număr de gospodării ce dispun de sisteme de canalizare, cu cea mai mare contribuţie medie a unui locuitor la economia locală, cu cea mai mare speranţă de viaţă la naştere şi cu cea mai mare suprafaţă de spaţii verzi.

Existenţa unui mediu de afaceri activ, în care angajatorii îşi plătesc bine salariaţii, este de aşteptat în cazul Bucureştiului având în vedere că aici îşi au sediul unele dintre companiile "gigant" din României, firme precum OMV Petrom - compania care a raportat în 2012 un profit record pe piaţa locală, de 885,5 de milioane de euro, Rompetrol Downstream - divizia de retail a grupului petrolier Rompetrol, producătorul de ţigarete British American Tabacco sau operatorul de telefonie mobilă Orange.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Diferenţe semnificative între Capitală şi Timiş, liderul clasamentului judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară, se pot observa în cazul salariului mediu net câştigat de angajaţii bucureşteni anul trecut, mai mare cu aproape 650 de lei faţă de cel obţinut de salariaţii din judeţul Timiş ( 1.504 lei), dar şi în cazul speranţei de viaţă la naştere. Aceasta din urmă este cu puţin peste doi ani mai ridicată în Capitală decât în cazul locuitorii zonelor urbane şi rurale din judeţul Timiş, mai exact de 75,7 ani.

Bucureştiul ocupă al treilea loc şi în clasamentul judeţelor în care la finalul anului trecut se înregistra cea mai mică rată a şomajului, după Ilfov şi Timiş, aceasta reprezentând doar 2,03% din populaţia activă, sub media naţională înregistrată la aceeaşi dată, respectiv de 5,59% din populaţia activă a ţării.

Indicatorul care a dus însă la devansarea Capitalei în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară de Timiş este rata criminalităţii, a cincea cea mai ridicată din România, după cele înregistrate la nivelul judeţelor Hunedoara, Braşov, Mehedinţi şi Alba.

Astfel, pe parcursul anului 2011, în Bucureşti au fost condamnate definitiv 339 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, faţă de 85 de persoane condamnate definitiv la fiecare 100.000 de locuitori în cazul judeţului Ilfov, lider la nivel naţional.

Citește și: