Catalina Iordache
2978 vizualizări 13 feb 2019

Comisiile de buget-finanţe au respins, marţi seara, amendamentul PSD privind diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanţa un program pentru asigurarea cu vitamina D, dar l-au aprobat pe cel ce vizează reducerea cu 140 milioane pentru implementarea programului "Diabet juvenil".

Comisia a votat bugetul SRI, cu amendamentele respinse şi adoptate, cu 20 de voturi pentru şi 13 împotrivă.

Membrii Comisiei parlamentare au mai aprobat un amendament care vizează diminuarea bugetului SRI cu alte 150 milioane de lei.

Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a declarat că - astfel diminuat - bugetul serviciului este nesustenabil.

”Situaţia a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil,” avertizează generalul Voinescu. ”Din păcate, cu cifrele actuale, SRI nu are nicio soluţie. Am prezentat aseară cum era în prima faza bugetul instituţiei. Toate, ca urmare a modificării legislative produse în 2018. Este o percepţie eronată, generalizată în spaţiul public. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activităţii Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plăţii salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plăţile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obiectiv care trebuie pus în funcţiune, pentru care trebuia să plătim... Ne întrebăm cum trebuie să procedăm.

Securitatea cetăţeanului este un element esenţial şi multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă şi nu putem pune succesele pe masă, dar fără SRI, România ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceţi o analiză şi să decideţi care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Ţara noastră este una dintre puţinele ţări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018, am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6.000 de persoane, mai bine de jumătate erau terorişti.”

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat în timpul dezbaterilor că bugetul SRI este mare în comparaţie cu alte state.

”Aceasta este o discuţie extrem de delicată, nu ar trebui să invocăm lipsa de patriotism. Faptul că facem această discuţie este rezultatul faptului că până acum nu am avut o astfel de discuţie. Din 2014 şi până acum, bugetul SRI s-ar fi dublat. Comparaţia cu alte ţări arată că SRI este raportat la numărul de locuitori destul de consistent în raport cu numărul de angajaţi şi finanţările altor servicii din Europa”, a spus Vosganian.

Liviu Dragnea a depus în Parlament mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătăţii. De asemenea, liderul PSD propunea diminuarea bugetului SPP.

”Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul 66.01 - Sănătate - titlul 20 - Bunuri şi servicii - cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător, se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătăţii”, se arăta în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

Ca sursă de finanţare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

”Sursă de finanţare: Se diminuează bugetul SRI, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 - Ordine publică şi siguranţa naţională, titlul 10 - Cheltuieli de personal”, se arată în motivarea amendamentului.

Comisiile pentru buget, finanţe din Parlament au aprobat, luni seara, bugetele mai multor ministere, inclusiv cel al Sănătăţii, care cuprindea şi amendamentul lui Liviu Dragnea privind finanţarea programului privind vitamina D.

Deşi nu a fost diminuat în comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, bugetul Serviciului de Informaţii Externe este insuficient, anunţă reprezentanţii serviciului.

Bugetul alocat SIE este de 313,08 milioane de lei, o creştere de 8,4% faţă de anul trecut, iar creditele de angajament au fost majorate cu 6,17%, la 313,08 de milioane de lei.

Reprezentanţii SIE estimează că pentru ultimele două luni ale anului nu vor avea bani să acopere salariile şi cheltuielile de personal. Ei au precizat că sumele propuse în CSAT pentru SIE reprezintă doar 83% din nevoile pentru acest an.

Nici Serviciului de Pază şi Protecţie nu este mulţumit de bugetul alocat pe 2019, din care au mai fost tăiate 50 de milioane de lei printr-un amendament aprobat în comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

”Se diminuează bugetul SPP, cu suma de 50.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională”, se arată în amendamentul adoptat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.

Reprezentantul SPP aprecia marţi seara că bugetul este la limita de funcţionare a instituţiei.

”Bugetul alocat SPP pentru anul 2019 nu este de dezvoltare, ci este un buget la limita minimă de funcţionare. Anul 2019 reprezintă pentru Serviciu asumarea unor obligaţii mai mari faţă de anii precedenti. Mă refer la preşedinţia României la Consiliului UE, unde SPP este coordonatorul măsurilor de securitate. În 2018, cu înţelegerea dvs. am reuşit să pregătim şi să implementăm sistemul de recunoaştere facială. Toate cifrele în detaliu au fost negociate de nenumărate ori cu specialiştii de la Ministerul de Finanţe”, a declarat reprezentantul SPP la dezbaterea bugetului în comisii.

În proiectul propus de Guvern, înainte de amendamentul din Parlament, SPP avea un buget de 233.801.000 lei, cu 20% mai mare decât în 2018.

 

Citește și: