41 vizualizări 30 nov 2009

Cele mai mari şanse pentru găsirea unui serviciu în acest moment sunt fie în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, unde rata locurilor de muncă vacante este cea mai mare, de 3,36%, fie în agricultură, 1,64%, fie în administraţia publică. Angajatorii caută de asemenea specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, dar şi tehnicieni şi maiştri, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). În cazul administraţiei publice însă, cu unele excepţii, este posibil ca numărul de angajaţi să fie îngheţat sau chiar diminuat, fiind şanse minime pentru a obţine un job de "birocrat" în următoarea perioadă.

La polul opus, cele mai puţine locuri de muncă disponibile se regăsesc în domenii precum industria extractivă (0,03%), tranzacţii imobiliare (0,21%), dar şi în activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (0,23%), cu excepţia comerţului "modern", respectiv a hipermarketurilor.

Băncile dau asigurări, doar că nu mai fac disponibilizări

Cei care lucrează în sănătate şi asistenţă socială au avut în luna septembrie un salariu mediu net de 1.279 de lei, cei care lucrează în agricultură au câştigat 982 de lei, în timp ce în sectorul public venitul mediu net era de 1.891 de lei.

Chiar şi aşa, până la sfârşitul acestui an, retailerii de tip discount fac angajări pentru unităţile pe care urmează să le deschidă. "Avem informaţii cu privire la retailerii de discount şi chiar şi supermarketuri care se vor deschide şi care au nevoie de oameni, pentru că aceştia sunt mai flexibili şi pot pătrunde şi în zone cu mai puţini locuitori", a declarat pentru Gândul Adrian Manolache, secretar general al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Anul trecut, numărul angajaţilor din retailul modern a depăşit cifra de 50.000, iar salariul mediu net este de 1.126 de lei. Dacă retailerii angajează casieri sau manipulatori marfă pentru viitoarele unităţi, băncile şi companiile de asigurări nici nu se gândesc la acest lucru.

"E posibil să se caute oameni, dar doar în momentul în care un post rămâne vacant prin plecarea unui angajat. De asemenea, nu poate fi vorba nici de restructurări", a declarat pentru Gândul Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. În domeniul bancar sunt angajaţi aproximativ 70.000 de oameni, iar în asigurări 25.000. Salariul mediu net în domeniul intermedierilor financiare şi asigurări a fost în luna septembrie de 2.994 de lei.

INFO 9.000 de locuri de muncă disponibile la bursa de stat

Companiile care au ales să apeleze la ajutorul statului pentru a face angajări au scos pe piaţa muncii 9.081 de joburi la ultima bursă de angajare organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 464 de locuri de muncă, cea mai bogată ofertă, de 94 de posturi, fiind pentru ingineri şi subingineri. Cei cu studii medii şi profesionale pot alege din cele 8.617 locuri de muncă, de la confecţioner-asamblor articole din textile (1.113 locuri) la lăcătuş mecanic (72) şi până la sortator produse, unde nu se găsesc decât trei locuri disponibile.

Citește și: