Ana Petrescu
127 vizualizări 15 apr 2019

Moţiunea simplă a PNL este intitulată „S.O.S sectorul energetic! PSD şi ALDE duc România în beznă!”.

Liberalii îi reproşează ministrului Energiei situaţia sectorului privat.

„Partidul Naţional Liberal (PNL) este profund îngrijorat de situaţia sectorului energetic. Preţurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a ţării este în pericol, în principal din cauza lipsei investiţiilor în sector. România a început să importe tot mai multă energie electrică şi gaz natural. Ne dorim ca prin moţiunea -S.O.S. sectorul energetic! PSD şi ALDE duc Romania în beznă!- să generăm o dezbatere consistentă în Parlamentul României în legătură cu situaţia sectorului energetic, un domeniu strategic pentru economia ţării noastre. Este nevoie de sinceritate şi nu de minciună! PSD şi ALDE trebuie să înceteze să mai mintă, aşa cum au făcut în programul de guvernare 2018-2020! Este nevoie de un moment al adevărului!”, potrivit textului moţiunii simple.

PNL îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea faţă de preţurile crescute ale energiei electrice.

„Preţurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 faţă de nivelul din 2015. Preţurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Aceasta este consecinţa faptului că Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele, a creat un haos legislativ, iar consumatorii nu îşi cunosc drepturile pe care le au într-o piaţă liberă. Mai grav este că piaţa a fost afectată de distorsiuni majore întrucât atât ANRE, cât şi companiile mari în care statul român este acţionar majoritar sau semnificativ, au fost deprofesionalizate şi politizate prin angajarea “în masă” a unor rude, apropiaţi sau oameni de partid ai liderilor PSD-ALDE”, conform sursei citate.

Un alt subiect amintit de PNL în moţiunea simplă la adresa lui Anton Anton se referă la securitatea energetică a ţării.

„PNL este profund îngrijorat de securitatea energetică a ţării. Recent, aproape jumătate dintre locuitorii oraşului Braşov au rămas, ore întregi, fără energie electrică după ce o staţie de transformare a cedat, luând pur şi simplu foc, din cauza lipsei investiţiilor la Electrica, companie în care statul are putere de decizie, pentru că deţine 48,8% din acţiuni. În tot acest timp, preocuparea adevăratului ministru al energiei, Daniel Chiţoiu, era cum să mărească la un nivel obraznic indemnizaţiile oamenilor puşi de ALDE în conducerea Electrica SA. Vorbim despre indemnizaţii de 10 000 – 15 000 de euro pe lună, adică de peste 20 de ori mai mari decât cele ale Enel România sau Engie, în profund dispreţ faţă de milioanele de români şi miile de angajaţi ai Electrica S.A. care supravieţuiesc, de la o lună la alta, cu salariul minim pe economie. Nea Gicu Jupânu’ Iorga, şeful clubului de table din Giurgiu şi mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Şi dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e ruşine?”, susţin liberalii în moţiune.

Partidul condus de Ludovic Orban acuză Executivul că blochează producţia naţională proprie de gaze naturale.

„Guvernul PSD-ALDE blochează producţia naţională proprie şi dă ţara pe mâna ruşilor, făcând-o dependentă de resursele din import! PNL este profund îngrijorat de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice. Singura preocupare a alianţei PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenţi şi obedienţi, fii sau fiice, veri sau verişoare, amante, nore sau gineri în funcţii de decizie în companiile din domeniul energetic şi sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE”, conchide sursa menţionată.

 

Citește și: