Alexandra PELE
5728 vizualizări 14 feb 2012

În vara anului viitor, cei care doresc să achiziţioneze servicii de internet şi de telefonie vor avea posibilitatea să-şi găsească cea mai bună ofertă pentru serviciile de comunicaţii prin intermediul unui portal online, de stat, care va scana şi compara ofertele şi tarifele tuturor operatorilor din România.

"Comparatorul de tarife" este un proiect iniţiat de Adminstraţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), estimat la circa 1,5 milioane de lei (circa 350.000 de euro la un curs de 4,3 lei/euro), dintre care mai mult de jumătate din sumă este asigurată din fonduri europene, restul fiind contribuţia agenţiei.

"Sperăm ca aplicaţia să fie gata la jumătatea anului viitor. Algoritmii de calcul vor presupune o serie de operaţiuni complexe. De aceea, aceşti algoritmi vor trebui agreaţi şi de către reprezentanţii din industrie, la rândul lor implicaţi în proiect", a declarat pentru gândul Raluca Moraru, director de relaţii publice la ANCOM.

"Comparatorul de tarife" va propune 25 de oferte, personalizate în funcţie de preferinţele utilizatorului

Utilizatorii vor putea accesa o aplicaţie care le va prezenta cele mai ieftine 25 de oferte disponibile în funcţie de o serie de criterii legate de obiceiurile de consum. În momentul afişării rezultatelor, vor fi publicate şi alte detalii relevante privind ofertele respective (de exemplu numărul de minute sau de SMS-uri incluse, perioada de facturare, durata minimă a contractelor, datele de contact ale serviciului de relaţii cu clienţii).

"La 24 de ore de la lansarea unei oferte, operatorii vor fi nevoiţi să actualizeze şi informaţiile de pe platformă astfel încât acestea să fie cele mai recent disponibile", a precizat Moraru.

ANCOM a anunţat marţi demararea licitaţiei pentru realizarea calculatorului de tarife. Odată ce toate ofertele vor fi depuse şi analizate, persoana sau compania căreia i se va încredinţa proiectul va avea la dispoziţie 200 de zile pentru a dezvolta platforma.

Citește și: