Ana Petrescu
467 vizualizări 6 nov 2018

„Întâlnirea de azi (marţi - n.r.) a fost programată doar pentru a discuta despre ASF şi CNA. Am acceptat solicitarea grupurilor PNL şi UDMR să se amâne voturile în plen de mâine, pentru că sunt plecaţi la Congresul PPE, şi atunci în mod firesc trebuie să amânăm şi audierile în comisii, pentru că ar fi fără precedent să se audieze în comisii astăzi propunerile pentru ASF şi CNA şi peste o săptămână să fie votul în plen. Decizia luată a fost să amânăm şi comisiile pentru săptămâna viitoare, marţi”, a declarat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului, după o şedinţă a grupului parlamentar PSD al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, după şedinţa CExN de luni, că liderii partidului au ridicat o „problemă umană” cu privire la şeful ASF Leonardo Badea în sensul în care acestuia i-a fost promis când a renunţat la funcţia de deputat că va primi un nou mandat în fruntea instituţiei.

„Eu aseară le-am spus colegilor că îl susţin pe Viorel Ştefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-şi depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunţând la funcţia de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat. Vom mai avea o discuţie mâine dimineaţă, dar într-adevăr e o situaţie delicată”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susţinerea PSD va merge spre Leornardo Badea, el a indicat că „aceasta este linia”.

Dragnea a adăugat că îi reproşează lui Viorel Ştefan faptul că nu a fost hotărât „pe ce cale să meargă în carieră”.

„Viorel Ştefan are susţinerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproş, nici măcar reproş, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ştefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult”, a precizat liderul PSD.

Astfel, Liviu Dragnea, a explicat, că în cadrul şedinţei CEx al PSD de luni liderii partidului au ridicat "o problemă umană" în legătură cu Leonardo Badea, în sensul în care acestuia i-a fost promis când a renunţat la funcţia de deputat că va primi un nou mandat în fruntea instituţiei.

Pentru funcţia de preşedinte ASF şi-au depus candidaturile în Parlament: Leonardo Badea, Viorel Ştefan, Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Adrian Simionescu, Radu Toia şi Mircea Ursache.

În acest context, preşedintele PSD a spus că le-a transmis colegilor că îl susţine pe Viorel Ştefan pentru şefia ASF, însă mai mulţi social-democraţi au replicat că Leonardo Badea a avut promisiunea unui al doilea mandat la şefia instituţiei, în condiţiile în care acesta a renunţat la funcţia de deputat.

"Eu aseară le-am spus colegilor că îl susţin pe Viorel Ştefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-şi depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunţând la funcţia de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat. Vom mai avea o discuţie mâine dimineaţă, dar într-adevăr e o situaţie delicată", a declarat, luni, la Parlament, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susţinerea PSD va merge spre Leornardo Badea, liderul social-democraţilor a indicat că "aceasta este linia".

Dragnea a adăugat că îi reproşează lui Viorel Ştefan faptul că nu a fost hotărât "pe ce cale să meargă în carieră".

"Viorel Ştefan are susţinerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproş, nici măcar reproş, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ştefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult", a precizat preşedintele PSD.

Membrii Comitetul Executiv Naţional al PSD au votat, luni, la Parlament, pentru susţinerea lui Leornado Badea în funcţia de preşedinte ASF, au spus pentru MEDIAFAX surse din partid.

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte ASF s-au înscris Doina Elena Dascălu, Micu Andrei-Răzvan şi Sava Claudia Cătălina.

Totodată, au fost depuse 12 candidaturi pentru funcţia de vicepreşedinte, printre care cea a deputatului PSD Marius Bota: Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Toia Radu, Mircea Ursache, Armeanu Ştefan Daniel, Baranga Laurenţiu Paul, Bota Marius Sorin Ovidiu, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel, Gabriel Grădinescu, Cristian Rosu, Andrei-Liviu Stamatian şi Mircea Oancea.

Pentru membrii neexecutivi candidează Birtalan Joszef, Bolchi Florin, Constantinoiu Vicenţiu-Marian, Crăciunică Gabriela Luminiţa, Diab Camelia, Giurescu Ion, Marcu Gheorghe, Mitroi Adrian, Socol Aura Gabriela, Stefan Belloiu, Vorniceanu Marius, Wlassopol Ovidiu Răzvan (actualul prim-vicepreşedinte ASF - n.r).

Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi.

Vicepremierul Viorel Ştefan şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al ASF

Vicepremierul Viorel Ştefan şi-a depus oficial candidatura, în Parlament, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pe lista finală fiind înscrişi şapte candidaţi pentru pozţia de preşedinte al instituţiei, potrivit unui document obţinut de Mediafax.

 Pe lista finală sunt şapte persoane care candidează pentru poziţia de şef al instituţiei.

Data limită pentru depunerea dosarelor de candidatură la comisiile pentru buget-finanţe din Parlament a fost 23 octombrie.

Potrivit listei finale cu candidaturile înregistrate pentru funcţiile din Consiliul ASF pentru funcţia de preşedinte s-au înscris 7 candidaţi, printre care vicepremierul Viorel Ştefan, care este şi ministru interimar al cercetării.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte al ASF şi-au depus candidaturile în Parlament: Leonardo Badea (actualul preşedinte al ASF - n.red.), Andrei-Răzvan Micu, Claudia Cătălina Sava, Adrian Simionescu, Viorel Ştefan, Radu Toia şi Mircea Ursache. Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte ASF şi-au depus candidaturile Doina Elena Dascălu, Andrei-Răzvan Micu şi Claudia Cătălina Sava. Pentru funcţia de vicepreşedinte s-au depus 12 candidaturi, printre care cea a deputatului PSD Marius Bota: Andrei-Răzvan Micu, Claudia Cătălina Sava, Toia Radu, Mircea Ursache, Ştefan Daniel Armeanu, Laurenţiu Paul Baranga, Marius Sorin Ovidiu Bota, Gheorghe Cornel Coca Constan­tinescu, Gabriel Grădi­nescu, Cristian Roşu, Andrei-Liviu Stamatian şi Mircea Oancea.

Pentru membri ne­executivi s-au înscris Joszef Birtalan, Florin Bolchi, Vicenţiu-Marian Constan­tinoiu, Gabriela Luminiţa Crăciunică, Camelia Diab, Ion Giu­rescu, Gheorghe Marcu, Adrian Mitroi, Aura Gabriela Socol, Ştefan Belloiu, Marius Vorni­ceanu, Ovidiu Răz­van Wlassopol (actualul prim-vicepreşedinte ASF - n. red.).Data limită pentru audierea candidaţilor în comisiile reunite de buget-finanţe a fost 29 octombrie. Pe data de 5 noiembrie au expirat mandatele membrilor din Consiliul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepre­şedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi.

Concurenţa acerbă pentru un loc în conducerea ASF este explicată de salariile mari cu care sunt remuneraţi membrii consiliului. Preşedintele ASF încasează peste 14.000 de euro pe lună, vicepreşedinţi peste 12.000 de euro, în timp ce nonexecutivii au peste 6.000 de euro lunar. Anul trecut conducerea ASF a încasat venituri cumulate din salarii în valoare de 4,1 milioane de lei, echivalentul a 905.000 euro. Veniturile obţinute de conducerea ASF în 2017 au fost cu circa 8% mai mari decât câştigurile din salarii la nivelul boardului BNR, format de asemenea din nouă membri. ASF are însă trei vicepreşedinţi, în timp ce BNR are doar doi viceguvernatori.În prezent consiliul ASF este format din Leonardo Badea -preşedinte, Ovidiu Wlassopol - prim-vicepreşedinte, Cornel Coca Constantinescu - vicepreşedinte pe asigurări, Mircea Ursache - vicepreşedinte pe piaţa de capital, Ion Giurescu -preşedinte pe zona pensiilor private. Cei patru membri non-executivi sunt Dan Armeanu, Albin Biro, Gheorghe Marcu şi Gabriela Boca.

Citește și: