Alexandra PELE
4670 vizualizări 16 oct 2012

Românii plecaţi în străinătate au trimis peste 36,2 miliarde de euro în ţară în ultimii opt ani, echivalentul veniturilor totale încasate de stat în anul 2007, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Anul acesta, nivelul remiterilor din străinătate ar putea ajunge la cel mult trei miliarde de euro, este de părere Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

„În 2008, remiterile au fost de circa 7 miliarde de euro. Anul acesta nu îndrăznesc să fac previziuni, dar nu cred că vor fi mai mari de 3 miliarde de euro”, a declarat Vasilescu pentru gândul. Consilierul guvernatorului BNR este de părere că sumele trimise acasă de către românii de peste hotare nu vor creşte nici în anii următori, pe fondul crizei de la nivel european, dar şi că banii veniţi din străinătate au un aport important la consum.

„Importante (remiterile n.r.) sunt în mai mică măsură pentru echilibrarea balanţei de plăţi şi în mai mare măsură pentru ajutarea consumului. Mare parte din aceste remiteri sunt cheltuite de famiile care primesc bani din străinătate. Este practic un ajutor de subzistenţă în multe cazuri”, ne-a mai explicat Vasilescu.

Evoluţia transferurilor curente, reprezentate în mare parte de remiterile românilor din străinătate, pe luni, în perioada ianuarie 2005-iulie 2012

Sursă: BNR

Transferurile curente din străinătate, cu excepţia celor ale administraţiei publice, reprezintă în mare parte banii trimişi de românii care lucrează, legal sau „la negru”, peste hotare. Dacă în anul 2008, aceste transferuri au atins un maxim istoric de 6,6 miliarde de euro, anul trecut, remiterile au scăzut cu 43,9%, la 3,7 miliarde de euro, reiese din datele băncii centrale.

Aceste transferuri, alături de investiţiile străine directe, se numără printre cele mai importante surse de echilibrare a balanţei de plăţi. În primele opt luni ale anului, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3,12 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Totodată, cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, din cheltuielile totale medii lunare, 63,1% reprezintă cheltuielile de consum, mai exact 470 de lei.

Structura cheltuielilor de consum, pe destinaţii, în trimestru II din 2012

Sursă: INS

Analiştii economici sunt de părere că importanţa remiterilor nu este de neglijat, având în vedere că volumul banilor trimişi de românii de peste hotare a ajuns să fie comparabil cu cel al investiţiilor străine directe.

„Remiterile sunt importante şi pentru că sunt printre puţinele intrări de capital străin în creştere semnificativă. În prima parte a anului au crescut cu 20%. Chiar dacă au scăzut (faţă de anii anteriori n.r.) şi vor ajunge doar la 3 miliarde de euro anul acesta, investiţiile străine directe nu vor atinge nici măcar 2 miliarde de euro. Ne bazăm foarte mult pe banii aceştia”, a explicat pentru gândul analistul economic Aurelian Dochia.

În primele cinci luni ale anului, investiţiile străine directe au scăzut la 465 de milioane de euro, aproape la jumătatea nivelului din 2011, când, în perioada ianuarie-mai, România a atras 849 de milioane de euro. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut la minimul ultimilor nouă ani, respectiv 1,9 miliarde de euro.

Banii trimişi acasă de românii din străinătate pot influenţa şi cursul de schimb, chiar dacă în ultimii ani, pe fondul reducerii acestor remiteri şi a creşterii pieţei valutare din România, impactul a fost neglijabil, susţin dealerii valutari.

„Nu se mai simt de mult acei bani. Dacă remiterile ar ajunge la nivelul atins înaintea crizei, am simţi pentru că s-a restrâns foarte mult lichiditatea din piaţă”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele şi funcţia. Guvernatorul Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declaraţii presei pentru că sunt direct implicaţi în piaţa valutară şi ar putea obţine beneficii de pe urma lor.

Evoluţia remiterilor, pe an

Surs: BNR

Sumele trimise de românii aflaţi în străinătate au scăzut odată cu izbucnirea crizei financiare care a dus la creşterea şomajului în statele în care au plecat cei mai mulţi români.

Datele preliminare ale recensământului din 2011 arată că peste 910.000 de români au plecat în străinătate pentru o perioadă îndelungată de timp. În total, circa 1,5 milioane de români lucrează sau sunt stabiliţi peste hotare, însă cifra reală vehiculată este de circa 3 milioane de persoane.

Cei mai mulţi dintre ei au plecat în Italia sau Spania, unde rata şomajului este de 10,7%, respectiv 25,2%, reiese din cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Citește și: