6242 vizualizări 21 iun 2011

Eventualul faliment al Greciei va pune probleme mari nu numai cetăţenilor eleni, ci şi tuturor instituţiilor financiare sau de reglementare care sunt legate financiar de statul elen. Conform unui studiu al băncii britanice Barclays, cele mai afectate instituţii vor fi cele Europene, care au contribuit cu cei mai mulţi bani la salvarea Greciei, scrie Bussines Insider.

Concluzia acestor studii este că, datorită faptului că o mare parte dintre datoriile Greciei sunt deţinute de sectorul pubic, rostogolirea voluntară a datoriilor poate fi posibilă şi de succes.

Top 20 cele mai afectate instituţii financiare în cazul falimentului Greciei

• Locul 20 -Marfin Investment Group

Marfin Investment Group este o companie grecească de investiţii listată pe bursă. Ea are o expunere de 2,3 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent mai mic de 1% din datoria publică a Greciei. În România grupul este prezent prin Marfin Bank, care are 27 de sucursale la nivel naţional.

• Locul 19 - Société Générale

Société Générale este un grup financiar francez şi una dintre cele mai vechi instituţii financiare din Europa. El are o expunere de 2,9 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent mai mic de 1% din datoria publică a Greciei. În România, grupul deţine Banca Română de Dezvoltare (BRD), a doua cea mai mare bancă din ţară, cu active de 47,5 miliarde de lei in 2010, respectiv o cotă de piaţă de 13,8% din totalul activelor sistemului bancar din România.

• Locul 18 - Commertzbank

Commertzbank este cea mai importantă bancă a Germaniei. Ea are o expunere de 2,9 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 1% din datoria publică a Greciei.

• Locul 17 - Generali

Generali este cea mai mare companie de asigurări din Italia. Ea are o expunere de 3 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 1% din totalul datoriei publice a Greciei. În România, Generali Asigurări a avut o cotă de piaţă de 4,5% în 2010, fiind pe locul al nouălea în topul celor mai mari companii de asigurări din România.

Locul 16 - Hellenic Postbank

Hellenic Postbank este una dintre cele mai mari bănci specializate pe economisire ale Greciei. Banca are o expunere de 3,1 miliarde de euro în obligaţiuni emise de statul elen şi deţine un procent de 1% din valoarea totală a datoriei publice a Greciei.

• Locul 15 - Dexia

Dexia este una dintre cele mai mari companii belgiene care oferă servicii financiare. Ea are o expunere de 3,5 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 1% din datoria publică a Greciei.

• Locul 14 - Alpha Bank

Alpha Bank este a doua mare instituţie bancară a Greciei. Ea are o expunere de 3,7 miliarde de euro în obligaţiuni de stat şi deţine un procent de 1% din valoarea totală a datoriei publice a Greciei.
Alpha Bank a fost una dintre primele bănci comerciale cu capital străin care a intrat pe piaţa bancară din România. În 2010 s-a clasat pe locul al şaselea în topul celor mai importante bănci la nivel local, cu active totale de 21,3 miliarde de lei, respectiv o cotă de piaţă de 6,24% din totalul sistemului bancar românesc.

• Locul 13 - ATE Bank

ATE Bank este una dintre băncile comerciale greceşti. Ea are o expunere de 4,6 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine 1% din valoarea datoriei publice a Greciei. ATE Bank este deţinută în proporţie de 77% de statul elen şi este prezentă şi în România.

• Locul 12 - BNP Paribas

BNP Paribas este liderul european în domeniul serviciilor financiare şi bancare, fiind una dintre cele mai puternice bănci din lume. Ea are o expunere de 5 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine aproximativ 2% din valoarea totală a datoriei publice greceşti. În România este prezentă prin departamentul de consultanţă imobiliară.

• Locul 11 - Banca Greciei

Are o expunere de 6 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine 1% din totalul datoriei publice a Greciei.

• Locul 10 - FMS

FMS este un grup financiar format din băncile germane Depfa şi Hypo Real Estate care oferă programe de ajutor financiar. El are o expunere de 6,3 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 2% din valoarea totală a datoriei publice greceşti.

• Locul 9 - Eurobank EFG

Eurobank EFG este cea de-a treia mare bancă a Greciei. Aceasta are o expunere de 9 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 2% din datoria publică a Greciei. În România Eurobank deţine Bancpost, care a avut active de 13,5 miliarde de lei în 2010 şi o cotă de piaţă de 3,94% din totalul activelor sistemului bancar din România.

• Locul 8 - Piraeus Bank

Piraeus Bank este una dintre băncile elene cu cea mai puternică prezenţă în Europa de Est. Are o expunere de 9,4 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 3% din valoarea totală a datoriei publice. Piraeus Bank este prezentă în România din 2000 şi avea la finele lui 2010 o cotă de piaţă de 2,7% din totalul activelor sistemului bancar.

• Locul 7 - Băncile centrale din Europa

Băncile centrale europene au o expunere de 13,1 miliarde de euro în obligaţiuni şi deţin un procent de aproximativ 3% din datoria publică a Greciei.

• Locul 6 - Banca Naţională a Greciei

Banca Naţională a Greciei (NBG) are o expunere de 13,7 miliardede euro în obligaţiuni şi deţine un procent de 3% din valoarea totală a datoriei publice greceşti. Banca Românească este membră a grupului NBG şi este prezentă în România de 18 ani.

• Locul 5 - Fondul Monetar Internaţional (FMI)

FMI are o expunere de 15 miliarde de euro în obligaţiuni emise de statul elen şi deţine un procent de 5% din valoarea datoriei publice a Greciei.

• Locul 4 - Fondurile primite din partea altor guverne ale lumii

Au o expunere totală de 25 de miliarde de euro în obligaţiuni şi deţin un procent de 7% din valoarea datoriei publice a Greciei.

• Locul 3 - Sectorul public al Greciei

Are o expunere de 30 de miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine 8% din datoria publică a Greciei.

• Locul 2 - Împrumuturi din partea Uniunii Europene

Expunerea totală este de 38 de miliarde de euro, Uniunea Europeană deţinând un procent de 10% din datoria publică a Greciei.

• Locul 1 - Programul Eurosystem SMP

Eurosystem SMP este programul de cumpărare de obligţiuni al Bănci Europene Centrale. Acesta are o expunere de 49 de miliarde de euro în obligaţiuni şi deţine 13% din valoarea totală a datoriei publice a Greciei. (Corina Vârlan)

Citește și: