Pacala Dana - Mediafax
Nicoleta Medrea
452 vizualizări 11 mar 2013

Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur şi cupru în judeţul Hunedoara, care vor genera pe parcursul a 20 de ani investiţii de până la 1,2 miliarde de dolari, potrivit prefectului de Hunedoara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că o firmă înregistrată în România cu capital canadian vrea să deschidă trei exploatări de aur şi cupru în judeţul Hunedoara.

"Nu este vorba despre o fostă exploatare, ci despre una nouă. Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru. Canadienii de la Samax, o firmă românească cu capital canadian, au făcut prospecţiunile necesare şi au găsit cantităţi importante de aur şi cupru, dânşii dorind exploatarea acestor zăcaminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune: Crişcior, Bucureşci şi Buceş şi va fi o investiţie de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani se va investi între 850 de milioane de dolari şi 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă şi încă 1.400 de locuri în servicii", a declarat prefectul Sorin Vasilescu.

Potrivit acestuia, metoda de exploatare va fi prin flotaţie, fără să se folosescă cianuri, şi va rezulta un aliaj de cupru cu aur, fiind vorba despre "două mine de suprafaţă în regim de carieră şi una de subteran, prin mijloace moderne care presupun prăbuşirea minereului şi extragerea lui în totalitate prin metode care nu s-au folosit până acum în România".

"Perioada de avizare anunţată de investitori ar fi undeva la patru-cinci ani. Investitorul a subliniat la întâlnire că în perioada următoare se deschide o activitate economică similară în Brazilia, iar profitul obţinut acolo se va investi în România", a declarat şeful Cancelariei prefectului de Hunedoara, Dan Terteci.

Samax România este înregistrată în Baia Mare şi a avut, la finele anului 2010, un profit de 1.650 de lei, cu 39 de salariaţi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Samax România este deţinută indirect de Carpathian Gold, prin compania Samax Romania Limited, înregistrată în Insulele Virgine. Pe lângă concesiunea din România, Carpathian mai deţine o licenţă de explorare/exploatare minieră în Brazilia.

În 2011, Samax a raportat către Ministerul Finanţelor venituri de 30,46 milioane lei, similare cu valoarea cheltuielilor.

Concesiunea de la Rovina este situată în Munţii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roşia Montană.

Concesiunile învecinate sunt deţinute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roşia Montană este dezvoltat de către Roşia Montană Gold Corporation, controlată de grupul canadian Gabriel Resources. În aceeaşi zonă, compania canadiană Eldorado Gold deţine concesiunea minieră de la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este şi depozitul de cupru de la Roşia Poieni, cel mai mare din România. administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roşia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Citește și: