Marius Oncu
40843 vizualizări 15 iun 2012

Grupul francez Carrefour a anunţat că vinde participaţia pe care o deţine la divizia din Grecia grupului Marinopoulos, partenerul Carrefour pe piaţa locală, şi va înregistra un cost excepţional de 220 de milioane de euro în urma tranzacţiei, informează Mediafax, citând MarketWatch. Potrivit BBC care citează o declaraţie a companiei, mişcarea a fost făcută ca un răspuns la "provocările pe care le prezintă actualul context economic din Grecia".

Carrefour şi Marinopoulos controlează, cu participaţii egale, compania mixtă care operează magazine Carrefour în Grecia şi Cipru.

În urma acordului, Marinopoulos va deveni francizorul exclusiv al Carrefour în Grecia, Cipru, Bulgaria, Albania şi alte ţări din Balcani.

Anunţul Carrefour vine la numai o zi după ce grupul a informat că are planuri pentru preluarea unor supermarketuri în Argentina.

Costul de 220 de milioane de euro pentru Carrefour va fi înregistrat în rezultatele financiare ale grupului francez ca pierdere.

Grecia va organiza alegeri parlamentare anticipate la sfârşitul acestei săptămâni, după ce partidele politice au eşuat să formeze un guvern în urmă cu o lună. Rezultatul votului ar putea avea efecte dramatice asupra crizei financiare şi politice a ţării. Grecia ar putea chiar părăsi zona euro, dacă formaţiunile politice care vor câştiga alegerile nu respectă angajamentele de asuteritate asumate pentru ajutorul financiar extern.

Tranzacţia Carrefour - Marinopoulos va fi finalizată în câteva zile.

Grupul Carrefour a înregistrat o creştere cu 3,6% a vânzărilor din România în primul trimestru al acestui an, la 277 milioane euro, de la 267 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. La sfârşitul primului trimestru, retailerul avea în România 52 de supermarketuri, 5 francize şi 25 de hypermarketuri.

Anul trecut, vânzările Carrefour pe piaţa locală au urcat cu 4,8%, la 1,184 miliarde euro.

Citește și: